24 Wonen
Image default
Persoonlijke financiën

Hypotheek vergelijken? Zo doe je dat

 

De grootste soort schuld van huishoudens is de hypotheekschuld. Dit komt doordat prijzen van woningen steeds hoger worden. Dit betekent dat je een hypotheek moet aanvragen nadat je er iets meer van weet. Voordat je een huis koopt, moet je deze dingen hieronder weten, zodat een hypothecaire lening vergelijken gemakkelijk  te doen is.

Wees realistisch

Iedereen heeft een ideaal huis in gedachten, of het nu een huis is met een zwembad aan de achterkant of een grote woonkamer voor het ontvangen van familie en vrienden. Deze huizen kunnen echter buiten je prijsklasse vallen. Je moet je dus bewust zijn van wat je kunt betalen voordat je op zoek gaat naar een huis. Over het algemeen mag je niet meer dan 43% van je maandinkomen gebruiken om schulden af ​​te lossen. Voordat je op zoek gaat naar een woning, voer je je cijfers dus door een hypotheek calculator om te ontdekken wat binnen jouw prijsklasse valt.

Begrijpen wat een prekwalificatie en pre-approval zijn

De meeste consumenten ondergaan de processen van prekwalificatie en pre-goedkeuring van een hypotheek voordat ze een bod op een woning doen. Ze zijn echter niet hetzelfde. De eenvoudigste methode om te bepalen hoeveel kan worden geleend, is om vooraf gekwalificeerd of voorwaardelijk goedgekeurd te worden voor een hypotheek. Op basis van informatie over je inkomen, werk, krediet en bankrekeningen geeft een prekwalificatie een schatting van hoeveel je kunt lenen. Een pre-goedkeuring wordt gegeven door een geldschieter na zorgvuldige afweging van je financiële situatie. Zij laten je weten wat je rentepercentage kan zijn en hoeveel je mogelijk kunt lenen. Hoewel het verkrijgen van een voorafgaande goedkeuring geen garantie is dat je een hypotheek krijgt, is het zeer waarschijnlijk als alle belangrijke factoren hetzelfde blijven.

Je moet een aanbetaling betalen

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek, moeten kopers een aanbetaling van ten minste 20% hebben bespaard. Logisch, want je betaalt in totaal minder rente als je een hogere aanbetaling doet en een kleinere hypotheek nodig hebt. Houd er rekening mee dat als je minder dan 20% aflost op een traditionele lening, je een particuliere hypotheek verzekering moet hebben. Als je stopt met het betalen van je hypotheek en in gebreke blijft met je lening, zal deze verzekering de geldschieter beschermen. Je maandelijkse hypotheek betaling wordt verhoogd met de jaarlijkse kosten van de verzekering, die gelijk zijn aan ongeveer 1% van je uitstaande lening saldo. Zodra je resterende saldo 80% van het oorspronkelijke geleende bedrag bereikt, kun je vragen om deze verzekering te laten verwijderen. Je bent je er misschien niet van bewust dat aanvragers die minder geld aanbetalen, doorgaans hogere rentetarieven hebben. Je kunt misschien eerder huiseigenaar worden met een lagere aanbetaling, maar dit kan je op de lange termijn meer kosten.

Er moet rekening worden gehouden met hypotheekkosten

Veel kopers denken alleen aan sparen voor een aanbetaling en houden geen rekening met de overige hypotheeklasten. Je moet budgetteren voor uitgaven zoals commissies voor je makelaar of -agent, afsluitingskosten, registratiekosten woning, taxatiekosten, kosten voor het onderzoeken van titels en meer. Sommige kredietverstrekkers kunnen een vergoeding in rekening brengen als je je lening vervroegd aflost. Hoewel bepaalde kosten niet te vermijden zijn, zijn andere dat wel. Om erachter te komen hoeveel je moet uitgeven, praat met je geldverstrekkerover de uitgaven die je zou kunnen verwachten.