24 Wonen
Image default
Tuinieren

Een gids voor waterlelies: De eenvoudigste gids voor verschillende soorten

Waterlelies zijn mooie, decoratieve waterplanten met brede groene bladeren en prachtige bloemen. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten waterlelies, waarvan de meeste voorkomen in zoetwatervijvers, meren en beken. Er zijn ook veel verschillende soorten, van de kleine gele vijverlelie tot de prachtige roodbloeiende waterlelie. Er bestaan enkele misvattingen over deze mooie planten. Ze zijn bijvoorbeeld niet zalmkleurig of verwant aan de lotusbloem. Het zijn gewoon allemaal leden van de Nymphaeaceae-familie. Hun bloemblaadjes drijven op het water omdat er luchtruimtes tussen zitten; daardoor blijven ze drijven in plaats van te zinken.

Waterlelies kweken

Om deze waterplanten in uw achtertuinvijver of tuinzwembad te laten groeien, is het belangrijk dat u een gezond ecosysteem tot stand brengt:

1) Door ten minste één soort inheemse onderwaterplant (zoals kattenstaart) te planten, creëert u een natuurlijke habitat voor vissen en andere dieren in uw vijver of meer.
2) Houd een oogje in het zeil voor onkruid dat de overhand kan nemen en het zwemmen kan bemoeilijken.
3) Als u deze planten in de buurt van uw huis plant (bijvoorbeeld bij een raam), plant ze dan op een plek waar kinderen en huisdieren er gemakkelijk bij kunnen – zo voorkomt u ernstige ongelukken.
4) Het waterniveau moet hoog genoeg zijn, zodat kinderen en huisdieren de bodem kunnen aanraken, maar niet zo diep dat iemand gevaar loopt te verdrinken.
5) Zorg ervoor dat uw vijver veel zonlicht krijgt.

Soorten waterlelies

Er zijn vijf soorten waterlelies:

1. De lotuslelie is een soort waterlelie die bladeren heeft die uit het water omhoog steken, met bloemen die horizontaal aan de oppervlakte groeien.
2. De blauwe waterlelie heeft bladeren die bijna hartvormig zijn en een bloem die aan de oppervlakte van het water drijft.
3. De witte waterlelie heeft grote kroonbladachtige bladeren, met bloemen die horizontaal aan het wateroppervlak drijven.
4. De breedbladige rode waterlelie is een van de meest voorkomende soorten, met grote groene bladeren en roze of roodachtige bloemen.
5. De gele of gouden vijverlelie heeft kleine gele of gouden bloemblaadjes en oranje of gele bloemen die verticaal aan het wateroppervlak drijven.

Gele Waterlelies

Gele waterlelies zijn een van de meest voorkomende soorten waterlelies. Ze worden meestal aangetroffen in zoetwatervijvers, meren en beken en zijn meestal kleiner dan andere soorten waterlelies. Naar schatting zijn er meer dan 50 verschillende soorten gele waterlelies. De bloemen van een gele waterlelie bloeien met vijf bloemblaadjes in een vorm als een ster. De gele waterlelie wordt vaak beschouwd als de lievelingsbloem van de Maagd Maria en zou ook symbool staan voor vrijheid, omdat ze in vele delen van de wereld in het wild groeien, onder meer in Europa, Afrika en Azië.

Blauwe waterlelies

Blauwe waterlelies zijn de meest voorkomende soort waterlelies in Noord-Amerika, en ze hebben langdurige bloemen die tot 8 weken duren. Ze kunnen tot 20 centimeter hoog worden en bloeien ongeveer 3 maanden. Deze planten hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig, dus zijn ze het best geschikt voor warmere klimaten met een ruime hoeveelheid warmte.

Witte waterlelies

Witte waterlelies worden vaak “spiderlelies” genoemd vanwege hun lange, dunne en harige bladeren. Ze zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder roze en paars, maar wit is de meest voorkomende kleur. Wanneer deze soorten waterlelies bloeien, hebben ze een klein puntje aan de basis van elk bloemblaadje. Deze planten produceren GEEN stuifmeel of nectar, dus ze trekken geen insecten of andere bestuivers aan. Ze zijn ook niet giftig voor honden of katten; het eten ervan kan echter leiden tot uitdroging en maag- en darmstoornissen.

Rode en oranje waterlelies

zijn het populairst De populairste soorten waterlelies zijn de rode en oranje variëteiten. De rode variëteit van waterlelies, bijvoorbeeld, is beroemd om haar prachtige bloem die kan variëren van lichtroze tot dieprood. De rode waterlelies hebben ook een diepere kleur dan andere soorten waterlelies omdat ze anthocyaanpigmenten bevatten. Ongedierte wordt aangetrokken door deze planten omdat ze hen voedsel en beschutting bieden. U moet voorzichtig zijn bij het planten van uw waterlelie, want sommige plagen die ze graag eten zijn kevers, bladluizen en wolluizen.

Wanneer u uw waterlelie voor het eerst plant, moet u deze behandelen met een pesticide of insecticide om eventueel ongedierte in de grond te doden, en bemesten met een stikstofarme meststof. Als u witte vlekken op uw bloemblaadjes ziet, wilt u misschien onderzoeken of het wolluis is; zo ja, gebruik dan een insecticide of een antibiotische zeep om ze te verwijderen.

Vrolijk de vijver in uw tuin op met waterlelies. De waterdieren zullen dat waarderen. Het is wel zaak de vijver goed schoon te houden. U doet dat door deze regelmatig te reinigen met een Pondovac vijver en zwembad zuiger.

http://www.tuincenter-vincent.be