24 Wonen
Image default
Woning en Tuin

Wat is crepi afwerking of gevelbepleistering?

Crepi is een sierpleister op basis van kalk waarmee je nagenoeg elke gevel kunt bekleden. Er zijn twee soorten crepi.
Minerale crepi wordt al erg lang ingezet voor het afwerken van gevels. Het is een volledig natuurlijk materiaal en bestaat naast kalk uit zand en cement. Minerale crepi wordt doorgaans in een enkele, dikke laag van zo’n 12 tot 15 millimeter aangebracht op je gevel.
Na het aanbrengen kun je de crepi laten bewerken met een nagelpalet. Zo ontstaat een mooie structuur in de pleister die bijdraagt aan de authentieke uitstraling van crepi gevels.
Siliconen crepi (ook wel synthetische pleister) is een relatief nieuw soort gevelbekleding. Het materiaal bestaat uit kalk, toeslagstoffen, en kunsthars. De toevoeging van kunsthars maakt dat de gevelafwerking beter bestand is tegen inslag van buitenaf. Stoten, krassen en hevige slagregens laten minder snel sporen na op siliconen crepi.
In tegenstelling tot minerale crepi wordt synthetische crepi doorgaans in meerdere, dunne lagen aangebracht.
Beide soorten crepi hebben zo hun voor- en nadelen. Siliconen crepi is lichter en hard maar toch flexibel. Minerale crepi laat je gevel ademen, is volledig natuurlijk en perfect geschikt voor woningen met een landelijke uitstraling.

Veelgestelde vragen: Dit moet je weten over crepi

Niet helemaal bekend met crepi? Hieronder vind je de 4 meest gestelde vragen over dit bijzondere materiaal.

Is crepi waterdicht?

3. Blaren op gevelpleister

Een crepi gevel biedt een goede bescherming tegen vocht. Synthetische pleister is enigszins beter bestand tegen water. Minerale crepi laat je gevel echter ademen, waarmee je het risico op vWaarom kiezen voor een crepi gevel?ochtproblemen verkleint.
Je kunt een crepi gevel natuurlijk ook laten afwerken met een waterafstotende of hydrofuge laag. Met dergelijke afwerking absorbeert je gevel geen vocht, en geniet je een perfect waterdicht resultaat.

Welke isolatie gebruiken onder crepi?

Crepi valt perfect te combineren met buitengevelisolatie. Meer nog; het materiaal draagt bij aan de isolatie van je woning. Sierpleister hecht zich probleemloos aan verschillende soorten isolatiemateriaal. Een vakspecialist helpt je met het kiezen van de juiste materialen en het toepassen van de geschikte technieken.

Hoeveel kost crepi per vierkante meter?

Een gevel laten bekleden met crepi kost je gemiddeld 40 tot 80 euro per vierkante meter. Laat je de gevel ook isoleren? Dan betaal je zo'n 100 tot 140 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren.
Het type crepi, de laagdikte en afwerking zijn de belangrijkste prijsbepalers. Ook de complexiteit van de werken en het te bekleden oppervlak spelen een rol in de projectprijs.

Hoe kun je een crepi gevel reinigen?

Er zijn verschillende manieren om een crepi gevel te reinigen. Minerale crepi vraagt echter wel om een zachtere aanpak. Met een hogedrukspuit kun je minerale sierpleister bijvoorbeeld beschadigen. Synthetische pleister is wat robuuster, en kan ook over het algemeen ook mechanisch gereinigd worden, al dan niet met water onder eerder lage druk.
Het type pleister en de aard van de vervuiling bepalen welke reiniging het meest geschikt is. Het is over het algemeen aan te raden om het reinigen van een crepi geven uit te besteden aan een professionele gevelreiniger.

Waarom kiezen voor een crepi gevel?

Sierpleister is een interessant materiaal. Een gevel bekleed met crepi biedt dan ook heel wat voordelen.

Crepi draagt bij aan de isolatiewaarde van je woning

Crepi ondersteunt de isolatie van je gevel. Een gevel laten bekleden met kwalitatief isolatiemateriaal en sierpleister zorgt voor een goed geïsoleerde, ademende gevel.

Oneffen of licht beschadigde gevel restaureren met crepi

Kleine oneffenheden of lichte beschadigingen aan je gevel kun je erg eenvoudig herstellen met een crepilaag. Minerale crepi wordt in een enkele, dikke laag aangebracht op de gevel en werkt kleine imperfecties weg. Het resultaat? Een effen gevel met een authentieke of net strakke moderne uitstraling!

Waterdicht en dampopen

Crepi zorgt voor een oerdegelijke bescherming tegen vocht van buitenaf. Minerale crepi is een natuurlijk, ademend materiaal. De gevel afwerken met een hydrofuge of waterdichte laag verzekert een uitstekende bescherming tegen regen en vocht. Woon je in een erg vochtige omgeving? Dan is het plaatsen van siliconen pleister aangewezen.

Geschikt voor elke woning

Crepi is niet enkel geschikt voor elk soort ondergrond en nagenoeg elke vorm van isolatie. Het materiaal past ook bij woningen in zowel landelijke als moderne stijl. Je hebt de keuze uit verschillende afwerkingen en een enorm aanbod aan kleuren. Een bepleisterde gevel ontwerp je volledig naar je eigen voorkeur. Crepi is in meer dan 800 verschillende kleuren verkrijgbaar. Tijd voor een nieuw kleurtje? Dan kun je de gevelbepleistering probleemloos overschilderen.

Zachte prijs

Crepi is een relatief goedkoop materiaal. In vergelijking met andere soorten gevelbekleding zoals natuursteen of hout is crepi zelfs erg budgetvriendelijk.

Is jouw gevel geschikt voor crepi?

Goed nieuws: crepi is geschikt voor nagenoeg elk soort ondergrond. Het wordt echter afgeraden om zwaar beschadigde gevels te voorzien van een crepi afwerking. Vochtproblemen, structurele problemen en ernstige beschadigingen worden helaas niet opgelost met een laag crepi.
Een oneffen ondergevel vormt dan weer geen enkel probleem. Meer nog, minerale crepi is uitermate geschikt voor het afwerken van oneffen gevels! Met een dikke laag minerale crepi kun je imperfecties en oneffenheden aan het zicht onttrekken. Let wel: Woon je in een vochtig gebied of een groene omgeving? Dan is het gebruik van siliconen crepi vaak de betere optie.

Hoe crepi plaatsen?

Voor je gevel afgewerkt kan worden met crepi, moet de gevel structureel in orde zijn. Zware beschadigingen laat je eerst herstellen, en ook vochtproblemen moeten worden bestreden voor je de gevel afwerkt met sierpleister. Eventuele gevelisolatie laat je uiteraard plaatsen voor je begint met het bekleden van de gevel. De gevel kan met een laag cement vlak gemaakt worden. Daarna brengt een vakman hoekprofielen aan. Die hoekprofielen zullen de sierpleister geleiden én de gevelhoeken verstevigen. Je kunt daarboven ook een wapeningsnet laten aanbrengen. Dat net zorgt voor een gladder en meer egaal eindresultaat.

Tot slot wordt de crepi gemengd, en in een of meerdere lagen aangebracht op de gevel.

Crepi: veelvoorkomende problemen vermijden

Hieronder vind je enkele veelvoorkomende problemen met crepi gevels, en hoe je ze kunt vermijden.

1. Loskomende crepi of gevelisolatie

Het loskomen van het isolatiemateriaal of de crepi gevelbekleding wijst op fouten bij het aanbrengen van de gevelafwerking. Je vermijdt dat probleem met een goede voorbereiding en door rekening te houden met de windbelasting.

2. Strepen, vlekken of wolkvorming op een crepi gevel

Laat het regenwater strepen achter op je crepi gevel? Dan is de gevel vermoedelijk niet voorzien van een goede afwatering.
Geveldetails zoals dakprofielen, regengoten en plinten zorgen ervoor dat het water weer netjes van de gevel geleid wordt.
Vlekken en wolkvorming op een nieuwe crepi gevel zijn dan weer het resultaat van het onvoldoende mengen van de sierpleister.

3. Blaren op gevelpleister

Blaren of blazen op een crepi muur kunnen wijzen op een vochtprobleem in de ondergevel.
Doe beroep op een vochtspecialist om het precieze probleem op te sporen en aan te pakken.
Een andere veel voorkomende oorzaak van blaren op een crepi gevel is een fout bij het aanbrengen van de sierpleister. Blaren kunnen ontstaan wanneer de onderlaag niet voldoende droog was toen de crepi werd aangebracht.

4. Problemen met crepi gevelbekleding vermijden

De beste manier om te verzekeren dat je crepi correct wordt aangebracht én je jarenlang van je gevelbekleding kunt genieten? Beroep doen op een ervaren vakspecialist. Een gevel voorzien van sierpleister is een nauwkeurige klus die de nodige kennis en ervaring vergt.

Kies voor opvallende kleuren

Crepi kan gekleurd worden met pigmenten in meer dan 800 verschillende RAL kleuren. Donkere en lichtere kleuren brengen elk hun eigen uitdagingen met zich mee.

Zwarte en donkere crepi gevel

Donkere kleuren zijn niet altijd combineerbaar met buitengevelisolatie. Een donkere crepi gevel houdt warmte vast en kan voor thermische schommelingen zorgen.
Daarnaast is donkere sierpleister meer vatbaar voor verkleuring onder invloed van de zon. Een beschermende uv-laag is in de meeste gevallen de geschikte oplossing. Een vakspecialist helpt je bij het kiezen van de juiste combinaties.

Facade in crepi met lichte kleuren

Lichtere tinten zijn dan weer vatbaarder voor verkleuring onder invloed van regen. Met een crepi afwerking in witte of lichte tinten is het dan ook cruciaal dat de gevel van een goede afwatering wordt voorzien. Zonder de nodige dorpels en dakoversteek kunnen donkere strepen ontstaan waar de regen via de gevel naar beneden loopt. Een vakspecialist zorgt voor de nodige afwerking.

Inspiratie: crepi afwerking

Crepi laten plaatsen biedt ontzettend veel mogelijkheden. Het bekleden van de gevel met sierpleister zorgt niet enkel voor een ideale gelegenheid om je woning te voorzien van gevelisolatie. Je kunt er ook zowel oudere huizen als nieuwbouwwoningen mee voorzien van een compleet nieuwe uitstraling. Van een moderne, strakke look tot een woning met een authentieke, landelijke uitstraling: met crepi is nagenoeg alles mogelijk.