24 Wonen
Image default
Woningen

5 tips voor het inrichten van een kunstgalerij

Bent u kunstenaar, professioneel of hobbymatig en maakt u bijvoorbeeld schilderijen of beeldhouwwerken? Niets is dan mooier om uw gemaakte werken te kunnen tentoonstellen. Het schept voldoening als u andere mensen ziet genieten van uw kunst. Tevens is een tentoonstelling met uw kunst het beste visitekaartje die uzelf kunt afgeven. U laat hierbij uw werken spreken. Als iemand geïnteresseerd is in nieuwe kunst zal hij of zij uw werken misschien nog herinneren en contact met u opnemen. Uw werken tentoonstellen is dus de beste manier om te kunnen netwerken en om meer contacten in de kunstwereld op te doen. Maar hoe richt u nu een kunstgalerij in? Hierbij een vijftal tips.

1. De grootte van de expositieruimte

Ongetwijfeld zullen veel mensen een kunstgalerij vergelijken met een museum. Het is inderdaad mogelijk om een dergelijke ruimte als een museum in te richten, maar een museum heeft een veel grotere ruimte ter beschikking. Dit is voor de meeste kunstgalerijen geen optie. Het is daarom goed om te weten dat kunstgalerijen helemaal niet aan een bepaalde grootte hoeven te voldoen. Uiteraard moet er voldoende ruimte zijn om de kunst tentoon te stellen, maar dit kan net zo goed in uw eigen woning zijn, als u hier een kamer over hebt. Laat u daarom niet verleiden om hiervoor een enorme commerciële ruimte te gaan afhuren, tenzij u dit wel nodig acht. Tenzij uw werken een heel groot formaat hebben, kunnen ook kleinere ruimtes zich prima lenen zich om uw werken tentoon te stellen. Wel is een ruimtelijke inrichting en veel licht noodzakelijk om de ruimte optisch groter te laten lijken.

2. Kleuren van de muur

Stelt u schilderijen ten toon, dan zijn de muren het belangrijkste onderdeel waar u rekening mee moet houden. Dit houdt ten eerste in dat u mooie strak afgewerkte muren heeft zonder beschadigingen. Dit is een eerste vereiste. Daarna is de kleur die op muur is aangebracht zeer belangrijk. Niet alleen voor de ruimte zelf, maar ook hoe uw kunstwerken hierop uitkomen. Wit zal ongetwijfeld één van de meest gebruikte kleuren zijn. Wit is een kleur die veilig is en eigenlijk altijd kan. Met witte muren kunt u een kleine ruimte optisch ook groter maken. Wel kan wit te steriel en te aanwezig zijn. U moet dus oppassen dat witte muren de schilderijen niet overstemmen. U kunt dit verzachten met verlichting. Neutrale kleuren zijn misschien wel het beste om voor de muren te gebruiken, zoals grijs. Wilt u toch een meer opvallende kleur, dan kunt u kiezen voor donker ultramarijn. Felle kleuren kunt u beter vermijden, dit zal over het algemeen de schilderijen overstemmen. Vermijd ook combinaties van verschillende kleuren zoniet zal dit te druk overkomen en zal u de aandacht van uw schilderij wegtrekken.

3. Galerijverlichting

De verlichting is ook één van de belangrijkste onderdelen waar u op moet letten in een kunstgalerij. De verlichting zal namelijk bepalen hoe uw schilderijen bij het publiek overkomen. Een donkere ruimte levert vanzelfsprekend een slecht zicht op, waardoor details in schilderijen nauwelijks te zien zijn. Daglicht is natuurlijk het beste licht, maar lang niet in alle ruimtes mogelijk. Sommige ruimtes hebben misschien helemaal geen ramen waardoor daglicht komt. Een goede vorm van galerijverlichting is railverlichting. Het uitgangspunt bij deze verlichting is dat u rails aan het plafond hangt, door de gehele ruimte. Aan deze rails worden railspots gehangen. Een groot voordeel van railverlichting, is dat u heel flexibel bent met verlichting. Aan de rails kunnen een onbeperkt aantal railspots hangen en de spots zijn bovendien gemakkelijk te verplaatsen. Dit is erg handig als u uw ruimte opnieuw inricht of enkele schilderijen verplaatst. U verhuist de railspots dan gewoon mee. Met richtbare railspots kunt u de schilderijen ook nog eens heel gericht beschijnen. Hierdoor heeft u geen aparte schilderijverlichting meer nodig. Hou ook rekening met de lichtkleur. Warm wit of een kleurtemperatuur van 2700 tot 3000 Kelvin zijn ideaal om het warme aspect van een schilderij naar voren te laten komen. Let ook op de lichtbundel. Bij de verlichting kan u vaak kiezen tussen verschillende lichtbundels. Hoe smaller de lichtbundel, hoe meer u bepaalde aspecten van het schilderij kan gaan accentueren.

4. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Bezoekers komen naar een kunstgalerij om van kunst te genieten. Daarom moet alle aandacht in een kunstruimte ook uitgaan naar de kunst zelf en niet naar andere accessoires. Dit houdt in dat u de ruimte best wel enigszins steriel en sober mag aankleden. Als het goed is, is het juist de kunst die alle aandacht trekt. De schilderijen, sculpturen en de kleur van uw muren zullen de aandachttrekkers zijn. Het is daarom niet nodig om uw ruimte ook nog eens van allerlei accessoires en versieringen te voorzien. Dit zal de aandacht alleen maar afleiden van de kunst zelf. Zorg ook dat de expositieruimte zeer ruim oogt en plaats hier ook geen andere onderdelen die niets met uw kunst te maken heeft. Het enigste wat u nog zou kunnen neerzetten is een eenvoudige en sobere bank of stoel om het bezoekers wat aangenamer te maken. Zo hoeven zij niet de gehele tijd te staan en kunnen ze even uitrusten. Een bank of stoel geeft de bezoeker ook de gelegenheid om even de gehele ruimte in ogenschouw te nemen.

5. Houd de luchtvochtigheid in de gaten

Wilt u in een bepaalde ruimte exposeren, dan is het zeer verstandig om hier een hier een hygrometer neer te hangen. Met een hygrometer kunt zien hoe hoog of hoe laag de luchtvochtigheid is. Schilderijen moeten namelijk gehangen worden in een ruimte met een constante temperatuur en luchtvochtigheid. De temperatuur is relatief eenvoudig te regelen, schilderijen houden van een voor mensen vaak aangename temperatuur. De luchtvochtigheid is lastiger te regelen en moet daarom goed in de gaten gehouden worden. Een te hoge luchtvochtigheid kan tot gevolg hebben dat er condens ontstaat en eventueel schimmel. Het is voor te stellen dat dit zeer slecht is voor een schilderij. Een te lage luchtvochtigheid heeft juist tot gevolg dat panelen en lijsten krom kunnen trekken.