24 Wonen
Image default
Woning en Tuin

Geef je tuin een zomerse makeover

De zomer is in aantocht en dat betekent dat we weer volop van onze tuinen gaan genieten. Het is de tijd van lange avonden, gezellige barbecues en ontspannen samenzijn met vrienden en familie. Maar om echt te kunnen genieten van je tuin, is het belangrijk dat deze sfeervol en functioneel is ingericht. In dit artikel geven we je praktische tips om je tuin een zomerse makeover te geven, zodat je deze zomer optimaal kunt genieten van je buitenruimte.

Maak een plan

Voordat je begint met het veranderen van je tuin, is het belangrijk om een plan te maken. Denk na over wat je graag wilt veranderen en hoe je dit wilt aanpakken. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is het doel van de tuin? (ontspanning, spelen voor kinderen, tuinieren)
 • Welke stijl spreekt je aan? (modern, landelijk, mediterraan)
 • Welke elementen wil je toevoegen of verwijderen?

Door een goed plan te maken, voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan en kun je gericht te werk gaan.

Creëer gezellige zitplekken

Een van de belangrijkste onderdelen van een sfeervolle tuin is een gezellige zitplek. Dit kan variëren van een comfortabele loungeset tot een sfeervolle e

ettafel met stoelen. Het is belangrijk dat de zitplek past bij de rest van je tuin en dat deze uitnodigt om lekker lang te blijven zitten. Hier zijn enkele ideeën:

 • Loungeset: Een comfortabele loungeset met zachte kussens zorgt voor een ontspannen sfeer. Kies voor weerbestendige materialen zodat je set het hele jaar door buiten kan blijven staan.
 • Eettafel: Een grote eettafel met comfortabele stoelen is ideaal voor lange zomeravonden en gezellige barbecues.
 • Hangmat of schommelstoel: Voor een ultiem ontspannen gevoel kun je een hangmat of schommelstoel ophangen. Perfect voor een middagdutje of om een boek te lezen.

Zorg voor genoeg verlichting

Verlichting is cruciaal voor een sfeervolle tuin, vooral als je ’s avonds buiten wilt zitten. Goede verlichting zorgt niet alleen voor een prettige sfeer, maar ook voor veiligheid. Hier zijn enkele tips:

 • Sfeerverlichting: Gebruik sfeerverlichting zoals lantaarns, kaarsen of lichtslingers om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Plaats ze rondom je zitplek, langs paden en in bomen of struiken.
 • Functionele verlichting: Zorg voor voldoende functionele verlichting op plekken waar je het nodig hebt, zoals bij de barbecue of de ingang van je huis. Een Wandlamp voor buiten kan hierbij goed van pas komen.
 • Solar verlichting: Overweeg om solar verlichting te gebruiken. Deze lampen laden overdag op door zonlicht en geven ’s avonds licht. Ze zijn energiezuinig en gemakkelijk te installeren.

Groen en bloemen

Planten en bloemen geven je tuin kleur en leven. Kies voor een mix van vaste planten en seizoensgebonden bloemen om het hele jaar door een mooie tuin te hebben. Hier zijn enkele suggesties:

 • Vaste planten: Planten zoals lavendel, rozen en hortensia’s bloeien jaar na jaar en hebben weinig onderhoud nodig.
 • Eenjarige bloemen: Voeg kleur toe met eenjarige bloemen zoals petunia’s, begonia’s en zonnebloemen. Deze bloemen bloeien één seizoen en kunnen elk jaar vervangen worden.
 • Kruiden en groente: Overweeg een kleine moestuin met kruiden en groenten. Dit is niet alleen mooi, maar ook praktisch en lekker!

Speel met materialen en texturen

Een interessante tuin heeft verschillende materialen en texturen. Denk hierbij aan het combineren van hout, steen, metaal en textiel. Hier zijn enkele ideeën:

 • Houten elementen: Voeg houten elementen toe zoals een pergola, vlonder of schutting. Hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling.
 • Stenen paden en terrassen: Gebruik verschillende soorten stenen voor paden en terrassen. Kies bijvoorbeeld voor natuursteen of grind.
 • Textiel: Kussens, plaids en buitenkleden zorgen voor extra comfort en kleur. Kies voor weerbestendige stoffen die tegen een stootje kunnen.

Creëer privacy

Privacy is belangrijk om je comfortabel te voelen in je tuin. Er zijn verschillende manieren om meer privacy te creëren:

 • Hoge planten en struiken: Plant hoge struiken of bomen rondom je tuin. Ze zorgen voor een natuurlijke afscheiding en zijn tegelijkertijd mooi om naar te kijken.
 • Schuttingen en hekwerk: Plaats een schutting of hekwerk voor meer privacy. Kies voor materialen die passen bij de stijl van je tuin.
 • Pergola’s en overkappingen: Een pergola of overkapping biedt niet alleen schaduw, maar ook privacy. Laat klimplanten zoals clematis of druiven groeien voor extra beschutting.

CBS cijfers

Volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) besteden Nederlanders steeds meer tijd in hun tuin. In 2023 gaf 68% van de Nederlanders aan regelmatig tijd door te brengen in hun tuin, een stijging ten opzichte van 61% in 2020. Daarnaast investeren steeds meer mensen in de verbetering van hun buitenruimte. In 2023 gaf 45% van de huishoudens aan geld te hebben uitgegeven aan tuinrenovatie of -onderhoud, vergeleken met 38% in 2020.

Met deze tips kun je jouw tuin omtoveren tot een sfeervolle en uitnodigende buitenruimte waar je de hele zomer van kunt genieten. Of je nu kiest voor een nieuwe loungeset, sfeervolle verlichting of kleurrijke bloemen, met een beetje moeite creëer je een plek waar je trots op kunt zijn en waar je graag tijd doorbrengt met vrienden en familie. Dus ga aan de slag en maak van je tuin een zomers paradijs!

https://bamled.nl/