24 Wonen
Image default
Nieuws en media

De kinderboekenweek 2023 eens anders beleven? Het kan!

Beleef de kinderboekenweek eens totaal anders

Wat wordt voor jouw school de kinderboekenweek dit jaar? Worden je kinderen gestimuleerd om boeken te gaan zoeken, te lezen en te bespreken? Zoek je als docent zelf een of meerdere boeken uit die ze moeten lezen? Je merkt het, de kinderboekenweek kan op verschillende manieren ingevuld worden. Waarom zou je als school niet eens out-of-the-box denken en het in een totaal andere domein gaan zoeken? Met wat creativiteit maak jij als school de kinderboekenweek tot een onvergetelijk moment? Lees hieronder wat er allemaal mogelijk is!

Hoe vul je de kinderboekenweek creatief in?

Een boek lezen is doodnormaal tijdens de kinderboekenweek. Maar hoe zou het zijn als kinderen dit boek zelf mogen uitbeelden? Denk bijvoorbeeld aan een dans workshop, een toneelvoorstelling of een jamsessie. Maak je er een korte workshop van of ga je voor een heel dagproject met de hele school? Meteen heb je stof en inspiratie voor je cultuurdag op school. Wordt een boek op deze manier niet veel levendiger? Hun favoriete hoofdfiguur in het boek mogen uitbeelden, dansjes mogen samenstellen die bij het boek passen, costuums mogen maken voor de figuranten uit het boek… je leerlingen zullen zich vele jaren later dit ene boek nog perfect herinneren.

Laat de kinderboekenweek niet zomaar voorbij gaan

Heb je als schoolhoofd veel ideeën voor tijdens de boekenweek, maar kom je er niet altijd toe wegens tijdgebrek? Geen nood. Je kunt een beroep doen op een externe organisatie die voor jou de activiteiten in elkaar steekt. Je bespreekt je wensen en het wordt voor jou georganiseerd. Bij het hele gebeuren hoort ook altijd een leermoment voor de kinderen. Hoe gaan ze om met boeken, maar ook hoe gaan ze om met zichzelf en met andere leerlingen? Door speelse activiteiten krijgen ze meer inzicht, zowel in het boek als in hun eigen vaardigheden en talenten. En ook voor jou als schooldirectie of als docent is het een leerzaam moment. Je ziet de kinderen in een totaal andere omgeving en je ziet meteen ook hoe kinderen het lezen van boeken beleven. Haal jij dit jaar alles uit de kinderboekenweek?

https://grotebroer.com