24 Wonen
Image default
Slapen

Welk dekbed kiezen?

Welk dekbed kiezen?

Welk dekbed kiezen? Een lastige vraag die veel mensen aan het denken zet. Je hebt verschillende keuzemogelijkheden – zijde, katoen, wol, donsveren en synthetisch. Het hangt ervan af waar je woont en hoe je slaapt. In dit blog gaan we de verschillen tussen deze verschillende materialen blootleggen.

Het beste dekbed is een 100% natuurlijk product

Over het algemeen is het beter te kiezen voor een natuurlijk materiaal zoals zuiver katoen of een wollen dekbed. Dit betekent een echte vezel van planten, niet van kunstmatige vezels die tijdens het fabricageproces met andere stoffen gemengd worden. Dat betekent echter niet dat alle kunstmatige vezels slecht zijn! Synthetische gelvezels bevatten weinig of geen allergie veroorzakende stoffen en ze houden vocht weg van je lichaam, zodat ze zelfs kunnen helpen om nachtelijk zweten te verminderen! Maar onthoud dat synthetische dekbedden minder ademend zijn dan natuurlijke, zodat ze meer vocht op de huid vasthouden.

Dons of polyester dekbed?

De beste materiaalkeuze is vaak dons of een mix van dons en veren. Donzen dekbedden hebben een extra zachtheid die je meteen voelt als je in bed gaat liggen – het is bijna alsof je in het matras wegzakt! De donzige structuur heeft luchtzakjes tussen de afzonderlijke vezels die zich aanpassen aan je lichaamswarmte, zodat je comfortabel kunt slapen, hoe warm het buiten ook is. Heb je last van nachtelijk zweten of woon je in een warm klimaat, kies dan de combinatie met minder dons (60/40). Dit betekent dat er 60% veren en 40% donsvulling in je comforter.

Als je er zeker van wilt zijn dat je altijd een dekbed hebt dat de juiste temperatuur voor je heeft, kies er dan een met zijden vulling. Zijde wordt beschouwd als hypoallergeen en zal zijdezacht aanvoelen tegen je huid. Het nadeel van deze luxe is dat het meer kost dan dons of andere materialen.

Welk soort dekbed heb ik nodig?

Elke soort heeft zijn voor- en nadelen! Een dekbed kan gemaakt zijn van katoen, wol, linnen of zijde. Wil je liever iets extra zachts, kies dan katoen of flanel (katoen/polyester). Linnen voelt in de zomer uiterst koel aan omdat het goed ademt en vocht absorbeert, dus als je vaak last hebt van nachtelijk zweten kies dan voor deze optie! Wol voelt warm aan en comfortabel en is ook zeer ademend.

Je kunt voor elke persoon in het gezin een ander soort dekbed kiezen. Als er mensen in het gezin zijn die aan allergieën lijden, koop dan hypoallergeen beddengoed, zoals zijde of katoen/bamboe.

Heb je ook een dekbedovertrek nodig?

Als je een donzen dekbed koopt, wordt dat meestal geleverd met een dekbedovertrek dat aan de buitenkant van het dekbed vastritst of er overheen glijdt. Zonder deze beschermlaag zouden de natuurlijke oliën van je lichaam het dekbed kunnen aantasten, waardoor de vulling verkleurt en uitrafelt .

Ben je op zoek naar een nieuw dekbed? Ga naar Dekbedenzo.nl voor de beste aanbiedingen van Nederland!

https://dekbedenzo.nl/blog/welk-dekbed-kiezen/