24 Wonen
Image default
Slapen

Waarom is een donzen dekbed zo lekker zacht?

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden, maar dons is toch wel één van de luchtigste en zachtste dekbedden die er bestaan. Hoe kan het dat dit zo zacht en licht aanvoelt? Waar komt het materiaal vandaan? In dit blog leg ik je alle ins-and-outs uit over een donzen dekbed. Geloof me, na het lezen wil jij er ook één. 

Wat is een donzen dekbed dan precies?

Er bestaan verschillende soorten donzen dekbedden. Je hebt de keuze uit een 100% donzen dekbed, of één die dons én veren bevat. Het fijne van de 100% donzen dekbed is dat het ontzettend licht en zacht aanvoelt met tegenstelling tot het dekbed met veren erin. Als het dekbed veren bevat is het mogelijk dat je het steeltje van de veer kunt voelen. Ook is hij dan minder warm dan een 100% donzen dekbed.

Het dons in het dekbed is afkomstig van de onderste laag van het verendek van eenden of ganzen. Het pluis van de vele kleine haartjes zorgt er dus voor dat het zo zacht en warm aanvoelt. Nog een voordeel van een donzen dekbed is dat hij beter bestendig is tegen huisstofmijten. Dons is namelijk geen goede voedingsbodem voor huismijt. 

Het verschil tussen eenden- en ganzendons

Doordat de gans uiteraard groter is dan een eend, bevat de gans grotere dons vlokken. Grotere dons vlokken zijn beter in het ventileren en isoleren. Maar, dit neemt niet weg dat eendendons een slechtere keuze is. In principe zijn ze beide gelijk. Het is dan handig om goed op te letten of het dekbed gevuld is met hoogwaardige dons. 

Keurmerken donzen dekbedden

Het is zeer belangrijk om op de keurmerken te letten bij de aankoop van je donzen dekbed. Helaas worden er nog steeds ganzen en eenden levend geplukt en onder dwang gevoed. Zo’n donzen dekbed wil je uiteraard niet. Dit zijn twee keurmerken waar je op kunt letten bij de aankoop van een donzen dekbed die staan voor zo min mogelijk dierenleed: 

  • Responsible Down Standard (RDS)

  • Down Pass

Gerecycled dons

Duurzaamheid wordt steeds meer een begrip tegenwoordig. Je hebt daarom ook de mogelijkheid om een donzen dekbed te kopen die gemaakt is van gerecycled dons. Een goede keuze dus, als je het liefst wel een donzen dekbed wilt hebben maar liever geen die door dierenleed tot stand is gekomen. 

Heb je een donzen dekbed in huis en wil je hier vanaf? Gooi het niet zomaar weg! Er zijn speciale recyclepunten waar je je donzen dekbed kunt inleveren. Be and think sunstainable!

Ik snap helemaal dat je na het lezen van dit blog gelijk zin hebt om onder je zachte donzen dekbed te kruipen. Heb je er geen? Laat je, voordat je er één koopt, goed adviseren. Niet elk donzen dekbed is hetzelfde! Voor meer informatie over slaapproducten kun je een kijkje nemen op de website van slaaponline.nl