24 Wonen
Image default
Verbouwing

Goede isolatie is beter voor de band met de buren!

Nu is het isoleren van je huis sowieso een goed idee. Je bespaart hiermee veel energie én dus heel veel geld. Je hebt vast gemerkt dat je energierekening steeds hoger wordt. Sinds 2020 zijn de prijzen voor elektriciteit bijna verviervoudigd en de prijzen voor gas meer dan 8 keer hoger. Om te kunnen besparen op deze uitgaven is het een goed idee om je huis goed te isoleren, bijvoorbeeld met Pir isolatie. Je voorkomt dan dat warmte via het dak, de muren of de vloeren verdwijnt. Andere dingen die je kunt doen om te besparen zijn: korter douchen of douchen met koud water. Geen lichten laten branden in ruimtes waar je niet bent, en, ook een belangrijke: geen opladers in het stopcontact laten zitten. Je kunt met deze kleine dingetjes al een groot resultaat bereiken.

Werk samen met de buren

De buren en jij wonen in hetzelfde blok, in feite zelfs onder hetzelfde dak. En dus kunnen jullie je krachten bundelen en samen aan de gang om energie te besparen. Jullie kunnen er zelfs voor kiezen om samen, tegelijkertijd, zonnepanelen te laten plaatsen. Maar het is dan wel belangrijk dat jij en je buren het goed met elkaar kunnen vinden. En dát lukt alleen als er “vrede” heerst tussen jullie. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat er over en weer geen overlast en irritatie ontstaat.

Natuurlijk waarschuw je de buren even als je wilt gaan barbecueën en de was hangt nog buiten, je geeft de plantjes water wanneer zij op vakantie zijn en zij doen hetzelfde bij jou. Maar er is meer. Heb jij een gezin met kinderen en je buren ook? Of speel jij drums en werken je buren ‘s nachts en slapen ze overdag of is de buurvrouw net heel enthousiast begonnen met doedelzakles? Dan kan geluidsisolatie een boel problemen voorkomen. Plaats een voorzetwand tegen de tussenmuur tussen jou en de buren en verwerk daar speciale isolatie achter om geluidsoverlast te voorkomen. Je hebt dan wel de lusten van fijne buren, maar niet de lasten van het lawaai van de andere kant van de muur.

Buren zijn belangrijk! Het gezegde is niet voor niets: “Een goede buur is beter dan een verre vriend”. Probeer dat ook altijd zo te houden!