24 Wonen
Image default
Raamdecoratie

Welke soorten gordijnen zijn er te koop?

Tegenwoordig zijn er diverse soorten gordijnen te koop. Elk type gordijn heeft zo z’n functie en niet elk gordijn is geschikt voor het doel waar jij het voor wilt gaan gebruiken. Wil je een kamer met gordijnen compleet verduisteren of wil je dat er wat daglicht doorheen komt? Of wil je juist dan er een deel van het raam afgedekt wordt? Een aantal type gordijnen op een rijtje.

Vitrage gordijnen dienen als decoratie

Vitrage gordijnen zijn transparante gordijnen en dienen normaal gesproken als decoratie. Ze laten veel daglicht binnen en geven je ruimte een gesloten karakter. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect. Voorbijgangers kunnen met vitrage gordijnen heel makkelijk naar binnen kijken, maar daarentegen zijn dit type gordijnen wel heel goed te combineren met dikke overgordijnen. Zodoende kun je zelf kiezen wanneer je je wilt afsluiten van de buitenwereld. Vroeger waren vitrage gordijnen wit, maar vandaag de dag zijn te koop in allerlei soorten kleuren en ontwerpen.

Inbetweens zijn niet té dik en niet té dun

Vind je dat overgordijnen te dik zijn en vitrage gordijnen te dun dan zijn inbetweens een mooie middenweg. Overdag bieden ze privacy, terwijl in de avond voorbijgangers alleen de contouren zien. Een inbetween heeft een dubbele functie. Je kunt de ruimte mooi aankleden en nieuwsgierige kijkers buitenhouden, terwijl je wel zelf naar buiten kunt kijken. Dit type gordijn wordt meestal gemaakt van polyester garens. Dit omdat het soepel en sterk is.

Overgordijnen zijn echte sfeermakers in huis

Overgordijnen geven je kamer warmte en huiselijkheid. Het betreft dikke gordijnen en houden koud en licht buiten. Dit type gordijn functioneert isolerend en daarom doe je er verstandig aan met te zorgen dat het niet voor de radiator hangt. De warmte blijft dan namelijk achter de gordijnen hangen. Zo krijgt het niet de kans om de ruimte te verwarmen. Als de overgordijnen gesloten zijn dan kan dat een bepaald beeld creëren voor je interieur. Daarom is het aan te raden om een kleur te kiezen wat bij je interieur past. Handige tip is om stoelen, kussens en banken in dezelfde kleur te kiezen als de overgordijnen. Zo maak je er één mooi geheel van.

Rolgordijnen met een functionele verduistering

Het primaire doel van rolgordijnen is functionele verduistering, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Met een grote diversiteit aan dessins, materiaal en kleur kun je een hele persoonlijke sfeer maken in je kamer. Kies bijvoorbeeld voor twee passende kleuren in plaats van één kleur. Rolgordijnen hebben een strakke uitstraling en zijn niet voor elk interieur geschikt. De stoffen van rolgordijnen kunnen bestaan uit gewoon en verduisterend.