24 Wonen
Image default
Woning en Tuin

Vergeet niet je ramen te beveiligen, alles over raamboompjes

Om een inbraak te voorkomen worden meestal de deuren beveiligd. Dat is logisch. Als mensen nagaan hoe ze zelf hun huis binnen komen is dat natuulijk ook vrijwel altijd via de deur. Dit betekent echter niet dat een beetje een handige inbreker niet ook op zoek gaat buiten de gebaande paden. Een raam is voor een lenige inbreker een valide optie, omdat veel mensen dit vergeten te beveiligen. Een raamboompje kan je helpen om jouw raam wél goed af te sluiten. In dit blog een aantal tips en tricks voor de beveiliging van je raam waardoor inbrekers in het vervolg stilletjes jouw huisje voorbij rijden.

Raamboompjes en het SKG-keurmerk

De keurmerken van Stichting Kwaliteit Gevelbouw(SKG) kent een sterrensysteem met één, twee en drie sterren. Hoe meer sterren, hoe beter een product inbraakwerend is. In het geval van raamboompjes kan er in principe niet meer dan één SKG-ster worden gegeven aan een boompje. Dit komt omdat de sloten vaak kleiner en daardoor van een lagere kwaliteit zijn dan bijvoorbeeld een 3-sterren SKG deurslot met kerntrekbeveiliging en alles erop en eraan. Wel kan je zorgen dat de beveiliging van je raam naar SKG-2 sterren gaat door 2 raamboompjes per raam te plaatsen. Dit houdt concreet in dat een inbreker nog meer tijd en moeite in het binnenkomen moet steken waardoor de kans op een inbraak simpelweg kleiner wordt.

Waar op te letten bij het aanschaffen van raamboompjes?

Hoewel een raamboompje vaak hetzelfde lijkt qua ontwerp is er wel degelijk wat te kiezen bij het uitzoeken van raamboompjes. Zo kun je kiezen voor inbouw, opbouw of een sluithaak. Iedere variant heeft zo zijn voordelen. Een inbouwsluitkom is mooi weggewerkt, maar je moet wel een stuk uit je kozijn frezen voor het inbouwen. Bij opbouw boor je er alleen wat schroeven in, maar je hebt wel de sluitkom in het zicht. 

Het afsluiten van je raamboom

Verder kun je nog kijken naar de manier van afsluiten. Zo heb je raamboompjes met- en zonder vergrendeling. Zonder vergrendeling is het echter niet mogelijk voor je raamboompje om een SKG-ster te halen, daarom zou ik je ook altijd willen aanraden om voor een raamboompje mét vergrendeling te gaan. Een raamboompje met vergrendeling kan bestaan uit vergrendeling door drukknop, door sleutel of door allebei. Bij een druk-draaiknop heb je het voordeel dat hij vaak te moeilijk is voor kleine kinderen om te openen waardoor deze variant uitermate geschikt is voor jonge gezinnen. Nadeel is dat deze minder goed inbraakwerend zijn dan vergrendeling met sleutel. Je kunt natuurlijk ook voor een raamboompje met beide soorten vergrendeling gaan. Hierbij kun je hem zonder sleutel gewoon openen met de drukknop, maar ook helemaal afsluiten met een sleutel. Hierdoor heb je beide voordelen. Een sleutel bij het merk Axa is universeel voor alle raamboompjes, waardoor al je cilinders altijd gelijksluitend zijn. Wel zo makkelijk

 

https://www.toplock.nl/raambeslag/raamboompjes