24 Wonen
Image default
Badkamer en toilet

Kalkaanslag in je badkamer

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem in gebieden waar het water hard is. Hard water bevat namelijk veel mineralen, zoals calcium en magnesium, die neerslaan op oppervlakken en daar kalkaanslag vormen. Hardnekkige kalkaanslag in de badkamer kan er lelijk onhygiënisch uitzien. Hardnekkige kalk verwijderen kan op veel manieren, waaronder het gebruik van azijn, citroenzuur, baking soda of commerciële ontkalkers. Na het verwijderen van de kalkaanslag zal de badkamer er veel schoner en hygiënischer uitzien. Lees er hier meer over!

Schade aan de waterleidingen voorkomen

Kalkaanslag ontstaat doordat hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium, door de leidingen stroomt en zich aan oppervlakken hecht. Na verloop van tijd kan dit zich ophopen en leiden tot verstoppingen in de waterleidingen, waardoor de waterdruk afneemt en de kranen minder goed werken. Dit kan ook leiden tot schade aan de waterleidingen, zoals lekkages en scheuren, die weer kunnen leiden tot onnodig waterverlies en hogere waterrekeningen. Het regelmatig ontkalken van de waterleidingen kan helpen om deze problemen te voorkomen en de levensduur van de leidingen te verlengen.

Je badkamer ventileren

Het is belangrijk om kalkaanslag regelmatig te verwijderen om de badkamer schoon en hygiënisch te houden. Door na het douchen of baden de oppervlakken droog te maken, wordt voorkomen dat het water opdroogt en kalkaanslag achterlaat. Het is ook een goed idee om de badkamer te ventileren om vocht te verminderen, omdat vochtige omstandigheden de vorming van kalkaanslag bevorderen.

Een waterontharder tegen kalkaanslag

Waterontharders zijn ook een optie om de hoeveelheid mineralen in het water te verminderen en zo de vorming van kalkaanslag te verminderen. Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar, zoals magnetische ontharders, elektromagnetische ontharders en chemische ontharders.

Azijn of citroenzuur gebruiken tegen kalkaanslag

Azijn en citroenzuur zijn beide zure stoffen die kunnen helpen bij het oplossen en verwijderen van kalkaanslag. Dit is met name handig in de badkamer, waar kalkaanslag vaak voorkomt door de aanwezigheid van hard water. Om kalkaanslag te verwijderen met azijn of citroenzuur, kun je het oppervlak in kwestie besproeien met de stof en deze even laten intrekken. Vervolgens kun je het oppervlak schoonvegen met een doek of spons. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van azijn en citroenzuur, omdat deze zuren corrosief kunnen zijn en sommige oppervlakken kunnen beschadigen. Test daarom altijd eerst op een klein, onopvallend deel van het oppervlak voordat je het helemaal schoonmaakt met deze middelen.

https://hg.eu/be-nl