24 Wonen
Image default
Keukens

Strak en anoniem is uit, de landelijke keuken is in

Keukens worden door interieurspecialisten en in woonprogramma’s vaak strak gepresenteerd, maar in de praktijk is het er een stuk rommeliger. En dat is helemaal niet erg, want dan kun je zien dat er geleefd wordt. Sowieso is een anoniem, inwisselbaar interieur terrein aan het verliezen ten opzichte van landelijke ruimtes waarin meer plek is voor persoonlijke aspecten. Ook je keuken!

 

Contrast tussen vintage spullen en nieuwe keukenapparatuur

Vanzelfsprekend zijn mensen altijd op zoek naar deugdelijke apparatuur, die bij voorkeur minder stroom verbruikt. Keukenapparatuur zoek je dus met zorg uit, waarbij je een goede balans tussen prijs en kwaliteit maakt. Het mooie hieraan is dat nieuwe koelkasten, ovens, inductiekookplaten, combimagnetrons en andere elektronica op een speelse manier contrasteren met ouderwetse spullen. Zeker als je ze laat inbouwen blijft er genoeg ruimte over voor bijvoorbeeld antiek keukengerei of jaren ’70-hebbedingetjes.

 

Zwart is uit, behalve in je apparatuur

Zwart was een tijdje de trend. Complete muren en keukenblokken werden zwart geverfd, maar dit was niet bepaald een kwestie van langetermijndenken. Op den duur heb je behoefte aan (weerkaatsing van) licht. Het al genoemde contrast zorgt juist voor gezelligheid, dus een zwart inductiefornuis – zoek maar op de termen Belling BE444154 zwart – komt het mooiste tot zijn recht naast een andere kleur. Zo’n inductiefornuis geeft trouwens qua vormgeving een knipoog naar vervlogen tijden, met de twee ovens en smaakvolle deurtjes.

 

Helemaal geen kastdeurtjes?

Een enkeling haalt zelfs een jaren ’90-trend terug: open kastjes! Er is altijd dat dilemma, wat te doen met de keukenkastjes? Vervang je ze, schilder je ze of laat je ze wrappen? Een vierde optie is dus om ze helemaal te verwijderen zodat servies en voorraad gewoon te zien zijn. Omdat veel producten een smaakvolle verpakking hebben – denk aan koffie, blikken tomaten en pakken pasta – zorgt het weglaten van de kastdeurtjes voor een kleurrijk geheel. Het staat, zoals we dat noemen, gezellig-rommelig. Bovendien zie je in één oogopslag wat je nog in huis hebt, hetgeen weer inspiratie biedt.

 

Souvenirs en andere persoonlijke spullen

Je drukt in de loop der jaren een persoonlijk stempel op je keuken door bijvoorbeeld een prikbord op te hangen met daarop tal van briefjes, kaarten, bonnetjes en andere dingen waar je even geen plek voor hebt. De verzameling koelkastmagneten die je over de hele wereld scoort plak je vanzelfsprekend op de daarvoor bestemde plaats en bovenop de keukenkastjes is misschien ruimte voor hangplanten en wellicht nog meer voorraad. Het zij nog maar eens gezegd: zo zie je dat er in deze keuken geleefd wordt. De neiging om welke kamer dan ook eruit te laten zien alsof deze zo uit de folder komt, neemt af.

 

Houten elementen

Het landelijke effect sorteer je door veel hout terug te laten komen. Ook dit materiaal contrasteert mooi met je nieuwe keukenapparatuur: de nerven en kwasten tegenover metallic accenten. We noemen deze stijl ook wel landelijk-industrieel. Het is dus helemaal geen gek idee om je keukenkastjes van MDF of een ander soort kunststof te vervangen door houten exemplaren – al dan niet afsluitbaar. Die kun je eventueel ook zelf maken, en anders heb je vast wel een familielid of vriend die hier handig in is.