24 Wonen
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Onderhoud aan het dak uitvoeren: hoe belangrijk is het?

Als het buiten koud en nat is, wil je binnen natuurlijk warm en droog zitten. Dit wil je natuurlijk zo houden. Daarom is het belangrijk als je op tijd onderhoud uitvoert aan het dak. Op die manier kun je lekkages voorkomen. Als het dak lek is, zal je dit namelijk niet meteen merken. Maar wat voor onderhoud heeft een dak nodig?

Het dak controleren

Of onderhoud nodig is, begint bij het controleren van het dak. Een schuin dak is in dat geval makkelijk te controleren, aangezien je het dak niet op hoeft om het te zien. Van buitenaf kun je kijken of er dakpannen scheef liggen die voor lekkage kunnen zorgen. Kijk ook door het dakraam of zolderraam om het dak van dichtbij te bekijken. Bij een plat dak moet je wel een ladder op om goed te kijken. Hierbij moet je vooral letten of er scheuren, plooien of blazen in het materiaal te zien zijn. Naast het materiaal controleren, moet je ook letten op begroeiing. Over het algemeen kan wat mos op het dak geen kwaad, maar als het te veel wordt moet je het dak ontmossen. Anders kan het zijn dat het tussen de dakpannen doorgroeit en op die manier lekkage veroorzaakt. 

Wat kun je zelf doen?

Het verschilt per seizoen wat voor onderhoud je aan het dak moet uitvoeren. Lekkages komen over het algemeen vaker voor in het najaar, wanneer het veel regent. Dit komt niet per se door de regen, maar doordat alle bladeren van de bomen vallen en de dakgoot vullen. Zo kan het water niet meer weglopen en zal er lekkage ontstaan. Verder raden we aan om er een gewoonte van te maken om bijvoorbeeld na een flinke storm altijd het dak even te controleren. Een dakpan dat een klein stukje verschoven is, kan al schade veroorzaken.

Schade laten repareren

Werken op het dak is gevaarlijk werk. Kleine reparaties of onderhoud, zoals het leegscheppen van de dakgoot, kun je eventueel zelf doen. Toch raden we je aan om de reparaties en onderhoud niet allemaal zelf uit te voeren. Zelf op het dak klimmen om dakpannen te vervangen kan gevaarlijk zijn. Dit kun je beter overlaten aan een professional.