24 Wonen
Image default
Geldzaken

Wat verdien je in de installatietechniek?

Een installatiemonteur installeert allemaal verschillende soorten installaties bij particulieren of bedrijven. Bedrijven zijn vaak op zoek naar iemand die aan de slag wil in de installatietechniek. Er is namelijk nogal een schaarste op de arbeidsmarkt in dit vakgebied. Wil je weten wat je verdient bij installatietechniek vacatures? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een installatiemonteur?

Een installatiemonteur installeert verschillende soorten installaties. Het is een beetje afhankelijk van zijn sector wat voor installaties. Je kunt hierbij denken aan cv-ketels, telefoonaansluitingen, airco’s en internetaansluitingen. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Je werkt als installatiemonteur in de installatietechniek eigenlijk altijd bij klanten. Je kan alleen werken of in een team met twee of drie andere monteurs.

Het salaris

Het salaris in de installatietechniek verschilt natuurlijk per sector maar gemiddeld gezien verdienen de meeste installatiemonteurs tussen de 1700 en 2800 euro bruto per maand. Het is wel mogelijk om een hoger salaris te ontvangen. Dat is bijvoorbeeld in beveiligingsapparatuur of de mobiele telefoonbranche. Een salaris van ver boven de 3000 euro bruto per maand zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen. Het gemiddeld bruto jaarsalaris zit op de 29.160 euro, het gemiddeld bruto maandsalaris op 2250 euro en het gemiddeld bruto uurloon op 12,93 euro.

Installatiemonteur worden

In de installatietechniek staan er vaak wel vacatures open. Hier staat dan in vermeld welke relevante mbo-opleiding ze van jou verwachten. Het is voor een installatiemonteur relevant dat je snel te werk gaat en de klant verder niet ophoudt, aangezien je bij iemand thuis aan het werk bent. Je moet dus effectief en snel kunnen werken. Veel bedrijven vinden het fijn als je al wat werkervaring hebt. Behalve dat, is een rijbewijs B eigenlijk altijd wel een vereiste. Je moet natuurlijk wel naar de klanten toe kunnen rijden.

Omscholing

In de installatietechniek is het ook mogelijk om jezelf te laten omscholen tot installatiemonteur. Veel vacatures zijn tegenwoordig met omscholing. De werkgever betaalt dan jouw leertraject en opleiding. Het voordeel hiervan is dat je de opleiding zelf niet hoeft te betalen, daarnaast kan werken en veel ervaring opdoet.