24 Wonen
Image default
Gezond wonen

10 tips om diabetes onder controle te houden zonder medicijnen te gebruiken

Wist u dat er wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen met diabetes leven? Verwacht wordt dat dit aantal tegen 2025 tot 300 miljoen zal stijgen. Het goede nieuws is dat diabetes bijna altijd succesvol kan worden beheerd met dieet, lichaamsbeweging en andere natuurlijke remedies. Er zijn veel medicijnen beschikbaar om de bloedsuikerspiegel te beheersen als deze te hoog (hyperglykemie) of te laag (hypoglykemie) wordt. Deze medicijnen hebben echter ernstige bijwerkingen, zoals gewichtstoename en hypoglykemie; een van de belangrijkste redenen waarom sommige mensen stoppen met het nemen ervan. In dit artikel worden 10 krachtige tips besproken om diabetes te beheersen zonder medicijnen.

 

Sla geen maaltijden over

Een van de meest effectieve manieren om diabetes onder controle te houden is het eten van drie uitgebalanceerde en voedzame maaltijden per dag. Door vaker kleinere maaltijden te eten, houdt het lichaam de bloedsuikerspiegel beter op peil omdat voedsel sneller wordt gemetaboliseerd dan bij grote maaltijden. Als u maaltijden overslaat, produceert uw lichaam meer insuline, waardoor uw bloedsuikerspiegel kan dalen. Het kan er ook toe leiden dat u trek krijgt in suiker en geraffineerde koolhydraten zoals rijst, brood, aardappelen en pasta.

 

Oefen dagelijks

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van het diabetesbeheer. Het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, vermindert stress en voorkomt andere gezondheidsproblemen die samenhangen met diabetes, zoals hartaandoeningen. De Centers for Disease Control and Prevention bevelen aan dat volwassenen met diabetes 150 minuten per week aan aerobe activiteit van gemiddelde intensiteit doen. Om deze doelen te bereiken, is het noodzakelijk om elke dag te bewegen. Veel mensen weten niet dat lichaamsbeweging op vele manieren kan worden gedaan, waaronder wandelen, zwemmen, tuinieren, dansen en fietsen. Als bij u diabetes is vastgesteld, praat dan met uw arts over welke activiteiten voor u het meest geschikt zijn. Als er nog geen diabetes bij u is vastgesteld, maar u wel een risico loopt om diabetes te krijgen, overweeg dan om u te laten testen.

 

Eet een gezond, volledig voedzaam dieet

Als u diabetes heeft, weet u waarschijnlijk al dat een gezond dieet een belangrijk onderdeel is van het beheersen van uw aandoening. Gezonde diëten voor mensen met diabetes bevatten meestal veel fruit, groenten, volle granen, bonen, noten en zaden. Maar hoe ziet een gezond dieet er precies uit? Een gezond dieet voor mensen met diabetes bevat veel vezels, weinig vet en is rijk aan plantaardige voedingsmiddelen. Er zijn veel online hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het samenstellen van een gezond maaltijdplan. Deze tools variëren in kwaliteit en nauwkeurigheid, dus het is belangrijk om er een te kiezen die aan uw specifieke dieetwensen voldoet. Veel door diëtisten diabetes type 2 geleide programma’s zijn ook beschikbaar in persoon, online en via telefonische diensten.

 

Voeg meer vezels toe aan uw dieet

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam niet genoeg insuline produceert, of waarbij insuline niet goed werkt. Insuline helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren door suiker uit het bloed naar de lichaamscellen te transporteren, waar het kan worden gebruikt voor energie. De cellen van mensen met diabetes nemen niet genoeg suiker op uit het bloed. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel te hoog oplopen. Kleine veranderingen in uw dieet kunnen een grote invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel. Eén manier om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden is meer vezels aan uw dieet toe te voegen. Voedingsmiddelen zoals bonen, havermout, fruit en groenten bevatten veel vezels. Vezels zijn een soort koolhydraten die je lichaam niet kan verteren of absorberen. Terwijl het door je darmen beweegt, trekt het water in het spijsverteringsstelsel, wat helpt om de snelheid waarmee voedsel wordt verteerd te vertragen.

 

Gebruik natuurlijke zoetstoffen in plaats van suiker

In de loop der jaren is suiker een hoofdbestanddeel geworden in het dieet van veel mensen. De gemiddelde Amerikaan eet meer dan 100 pond suiker per jaar. Suiker is vooral schadelijk voor mensen met diabetes, omdat het de bloedsuikerspiegel te hoog kan laten stijgen. De meest gebruikte natuurlijke zoetstoffen voor mensen met diabetes zijn: Al deze zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker, dus ze kunnen met mate worden gebruikt om suiker te vervangen in gebakken goederen, ontbijtgranen, koffie en thee. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, ook al zijn deze zoetstoffen minder schadelijk dan suiker, ze in grote hoeveelheden nog steeds niet goed voor je zijn.

 

Probeer natuurlijke vitaminen en supplementen

Naast een gezond dieet is het belangrijk dat mensen met diabetes dagelijks vitaminen en supplementen innemen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en complicaties als gevolg van diabetes te voorkomen. Bespreek met uw arts of een diëtist welke vitaminen en supplementen voor u het meest geschikt zijn. Er zijn veel verschillende soorten supplementen die mensen met diabetes kunnen helpen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Deze omvatten: – B-vitaminen – B-vitaminen, waaronder foliumzuur en vitamine B-12, zijn belangrijk voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel. – Magnesium – Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de bloedsuikerbeheersing. Het helpt ook bij het voorkomen van hartaandoeningen en zenuwschade als gevolg van diabetes. – Vitamine D – Vitamine D helpt het lichaam insuline te gebruiken en de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bij mensen met diabetes is er vaak een tekort aan vitamine D. – Visolie – Visoliesupplementen kunnen helpen om de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

 

Vertrouw niet alleen op koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van elk gezond dieet, maar ze moeten worden beperkt bij mensen met diabetes. De hoeveelheid koolhydraten die u moet eten, hangt af van uw individuele dagelijkse insulinebehoefte. – De meeste mensen met diabetes eten 50 gram koolhydraten bij elke maaltijd. – Sommige mensen met diabetes hebben misschien minder dan 50 gram koolhydraten per maaltijd nodig. Kies voor volle granen en peulvruchten, die rijk zijn aan vezels en een lagere glycemische index hebben dan witmeelproducten. Beperk fruit en groenten met veel suiker, en eet kleinere porties koolhydraatrijk voedsel zoals rijst, aardappelen, brood en pasta. Schakel over op suikervrije of suikerarme voedingsmiddelen en dranken, en vermijd kunstmatige zoetstoffen.

 

Zorg goed voor uw tikker

Hartaandoeningen zijn de meest voorkomende complicatie van diabetes. Een gezond dieet en een gezonde levensstijl kunnen hartaandoeningen en andere diabetesgerelateerde complicaties helpen voorkomen. Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen, regelmatig te bewegen en uw bloeddruk in de gaten te houden. Houd uw bloeddruk zo dicht mogelijk bij de normale waarde door gezond te eten en voldoende te bewegen. Probeer ontspanningstechnieken, zoals yoga en diep ademhalen, om stress te beheersen en gezond te blijven.

 

Conclusie

Zoals u ziet, is het mogelijk om diabetes onder controle te houden zonder medicijnen te gebruiken. Deze aandoening kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet wordt behandeld, en hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter. Met deze tips en andere preventieve maatregelen kunt u helpen diabetes onder controle te houden en complicaties te voorkomen.

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting