24 Wonen
Image default
Gezond wonen

Helpen vitamine pillen je gezondheid verder?

Als je nadenkt over manieren om gezond te blijven, lijken vitamine pillen misschien een verstandige, gemakkelijke keuze. Maar leveren multivitaminen werkelijk voordelen op voor de gezondheid en het welzijn? werken vitamine pillen echt? Als je ook nieuwsgierig bent naar het antwoord, dan moet je echt verder lezen.

Wat is een multivitamine?

Er is geen standaardisatie rond wat je precies kunt verwachten te vinden (of hoeveel ervan) in de beschikbare multivitaminen, maar over het algemeen zijn deze supplementen samengesteld om je te helpen voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

De meeste etiketten maken zeker reclame voor een aantal gewenste gezondheidsresultaten: betere botten, ondersteuning van het immuunsysteem en een energieboost, om er maar een paar te noemen. De werkelijkheid is echter dat een gezonde voeding diezelfde voordelen oplevert, alles wat iemand nodig heeft om aan de vitamine- en mineralenbehoeften van zijn lichaam te voldoen.

Moet je elke dag een multivitamine nemen?

In plaats van een multivitamine te nemen, zou het doel eigenlijk moeten zijn om alle vitamines en mineralen die we nodig hebben te halen uit het voedsel dat we eten, via goed uitgebalanceerde maaltijden. Maar we weten allemaal hoe het gemiddelde dieet eruit ziet. We weten vooral waar het aan ontbreekt – fruit, groenten en volle granen, drie van de hoekstenen van een evenwichtige voeding.

Betekent dat dan dat je elke dag een multivitamine moet nemen om gezond te blijven?

Voor de gemiddelde persoon die niet echt een tekort heeft, is het geven van meer van deze vitamines en mineralen dan je nodig hebt daadwerkelijk goed voor je algehele gezondheid. Waarschijnlijk niet, de veronderstelde voordelen van multivitaminen voor verder gezonde mensen worden niet ondersteund door bewijs. 

Vitamine en mineralen supplementen

In feite is in sommige gevallen het tegenovergestelde waar. Een onderzoek uit 2021 waarin de resultaten van 84 proeven met vitamine en mineralen supplementen werden geanalyseerd, stelde vast dat het nemen van een multi vitamine weinig tot geen voordeel oplevert bij het voorkomen van bijvoorbeeld hartziekten en kanker.

Of multivitaminen enig effect hebben op andere beweringen over welzijn – verbeterde energieniveaus, immuniteit, gezondheid van de botten, metabolisme – blijft onbewezen. En als je een tekort hebt aan een specifieke vitamine of mineraal – zoals vitamine D of ijzer – zal je arts je waarschijnlijk aanraden een afzonderlijk supplement te nemen in plaats van een multivitamine.

Multivitamines kunnen echter gunstig zijn voor bepaalde mensen, waaronder degenen die: 

  • Een gezondheidstoestand hebben die malabsorptie veroorzaakt
  • Medicijnen gebruiken die de opname van vitaminen of mineralen beïnvloeden
  • Een gewichtsverliesoperatie hebben ondergaan
  • Een veganistisch dieet eten
  • Een slecht dieet hebben – vooral weinig groente eten.

Dit zijn dingen die je in gevaar kunnen brengen voor het ontwikkelen van een tekort aan voedingsstoffen. Je arts kan je aanraden een multivitamine te nemen om dat risico te helpen verminderen. Dus…helpen vitamine pillen? De voordelen van multivitaminen lijken een beetje beperkt voor gezonde mensen.

Maar de waarde van het nemen van een multivitamine – voor jou, specifiek – kan afhangen van je portemonnee of verlangen naar meer gemoedsrust. Als je drie keer per dag goed afgeronde maaltijden eet, is het enige wat een multivitamine je oplevert dure urine.

Multivitamine als ‘verzekering’?

Deze voedingsstoffen zijn inderdaad belangrijk, maar je lichaam kan er maar zoveel van opnemen. Het is de taak van je nieren om te helpen het teveel te verwijderen. Als je je zorgen maakt over de kwaliteit van je voeding, kun je een multivitamine echter zien als een verzekering; de zekerheid dat je behoeften aan vitaminen en mineralen gedekt zijn.

Het goede nieuws is dat, zelfs als ze alleen maar dure urine produceren, wat ze je niet kosten is je gezondheid. Het is onwaarschijnlijk dat je elke dag een gerenommeerde multivitamine inneemt. Ook zijn sommige multivitamines beter zijn dan andere. En als ze verkeerd zijn samengesteld.

Wat is de beste multivitamine om te nemen?

Alleen omdat een multivitamine er hippig uitziet of gepromoot wordt door iemand die je volgt op sociale media, betekent niet dat het de beste keuze is. Het belangrijkste van het nemen van een multivitamine is dat, omdat ze niet door de overheid worden gereguleerd, je je eigen onderzoek moet doen voordat je beslist welke goed voor je is.

 Om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsproduct krijgt, is het essentieel dat je nagaat of je multivitamine getest en gecertificeerd is door een onafhankelijk laboratorium van een derde partij. Dit is belangrijk omdat een ongetest supplement meer kan bevatten dan wat er op het etiket staat of zelfs onbekende, mogelijk schadelijke toevoegingen.

Welke multi vitamine vorm?

Wat betreft welke multi vitamine vorm het beste is – capsules, tabletten, gummies of vloeistoffen – daar zien we eigenlijk geen grote verschillen. Kies dus wat voor jou werkt. De nadruk bij multivitaminen moet echt liggen op het vinden van eentje die door een gerenommeerde bron wordt geproduceerd en door derden is getest. Op deze manier heb je iets meer zicht op of slikken van vitaminen zin heeft.

Het is ook aan te raden om een vitamine te kiezen die is samengesteld voor je leeftijd en geslacht – omdat vrouwen, kinderen en ouderen meer of minder van bepaalde vitamines en mineralen nodig kunnen hebben, en ook andere, dan andere groepen mensen. 

Zijn er bijwerkingen van multivitamines waar je op moet letten?

Zoals gezegd zijn multivitaminen over het algemeen veilig. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je ze elke dag neemt. Multivitamines, vooral die met ijzer, kunnen je maag van streek maken. Om dit te verminderen raad ik meestal aan ze met voedsel in te nemen. Daarom is de beste tijd om multivitaminen in te nemen meestal rond etenstijd.

Tot slot, biotine in vitamines

Multivitamines die veel biotine bevatten – vooral die voor haar, huid en nagels – kunnen leiden tot acne. Verontrustender dan deze bijwerkingen zijn echter de onbekende problemen die kunnen ontstaan als je een multivitamine neemt die niet door derden is gecontroleerd. Een andere vervelende bijwerking van vitamine supplementen zijn tot slot.. de kosten. Want dat vitamines duur kunnen zijn, staat als een paal boven water.