24 Wonen
Image default
Isolatie

Soorten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is dé beste manier van muurisolatie, maar wist je dat er meerdere soorten spouwmuurisolatie zijn? In deze blog geef ik je daar meer informatie over.

Wat is spouwmuurisolatie?

Om te beginnen licht ik kort toe wat spouwmuurisolatie eigenlijk is. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Het is een makkelijke isolatiemaatregel, waar je veel voordeel uit kan halen. Zo kan je flink op de energierekening besparen en geniet je van meer comfort in huis. Daarnaast zorgt muurisolatie voor minder geluidsoverlast en vocht in huis. Isolatiemonteurs kunnen van buitenaf de muren opvullen, dit is snel gedaan. Deze vorm van isolatie is niet voor niets de meest uitgevoerde isolatievorm.

Welke materialen kun je gebruiken?

De drie meest gekozen isolatiematerialen voor de spouwmuurisolatie zijn; foam, wol en parels.

  • Foam

Isolatiefoam wordt tussen de binnen- en buitenmuur gespoten en hardt daar uit. Het voordeel van foam is dat alle kleine gaatjes goed afgedicht worden.

  • Wol

Wol is vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend, erg geschikt voor moeilijk bereikbare ruimtes.

  • Parels

De parels worden samen met een kleefmiddel in je spouw geblazen. Isolatieparels vullen alle openingen en zijn vochtwerend.

Welk materiaal moet je kiezen?

Om te kiezen met welk materiaal je de spouw wil vullen, moet je enkele keuzes maken. Zo moet je denken aan de kosten, de isolatiewaarde en de mate van vochtwering. Vind je akoestiek of milieu bijvoorbeeld belangrijk? Er zijn isolatiematerialen zoals wol die extra goed voor de akoestiek zijn én er bestaan materialen die extra duurzaam zijn. Daarnaast moet je rekening houden met de mogelijkheden, de dikte van de spouw en grootte van de voegen bepalen welke materialen geschikt zijn in jouw situatie.

Nu heb je meer informatie over spouwmuurisolatie, maar misschien weet je nog steeds niet welk isolatiemateriaal het beste voor jou is. Dat begrijp ik, het is lastig om de juiste keuze te maken. Daarom zou ik het aanraden contact op te nemen met een specialist in isolatie, bijvoorbeeld Alpine Isolatie.