24 Wonen
Image default
Meubels

Hoeveel eetkamerstoelen passen er aan mijn eettafel?

Als je je eettafel uit gaat zoeken, is het belangrijk om te zorgen dat je hele gezin aan tafel kan zitten. Maar misschien wil je ook genoeg ruimte om visite mee te laten eten. Bovendien moet iedereen genoeg ruimte hebben om comfortabel te kunnen zitten en prettig te kunnen eten. Gelukkig is het eenvoudig uit te rekenen hoeveel eetkamerstoelen er aan jouw nieuwe eettafel passen.

Hoeveel ruimte per stoel heb je nodig?

Om prettig te kunnen zitten en aan de eettafel te kunnen eten hou je ongeveer zeventig centimeter per stoel aan. Dat is dus niet afhankelijk van de breedte van de stoel, want eetkamerstoelen zijn vaak maar veertig of vijftig centimeter breed. Je hebt extra ruimte voor je armen nodig, zodat je je tafelgenoten geen elleboogstoten geeft, als je je vlees aan het snijden bent. Heb je toch iets minder ruimte aan de tafel? Dan kun je ook iets minder ruimte nemen dan die zeventig centimeter, zolang je niet minder dan zestig centimeter ruimte overhoudt. Kies dan wel voor eetkamerstoelen zonder armleuning, want een armleuning neemt anders te veel ruimte in. Zorg er daarnaast voor dat je minimaal zestig centimeter ruimte hebt achter de stoel. Dat biedt genoeg ruimte om je stoel naar achteren te schuiven om op te staan.

Hoeveel eetkamerstoelen passen er aan mijn rechthoekige eettafel?

Om uit te rekenen hoeveel mensen er aan jouw eettafel kunnen zitten, deel je de breedte van je tafel door zeventig centimeter. Omdat de stoelen aan twee kanten kunnen staan, doe je dat getal keer twee. Aan een tafel van 150 centimeter kunnen dus vier mensen comfortabel zitten. Maar er kunnen natuurlijk ook nog twee mensen aan de kop van de tafel zitten. In totaal kunnen er dus zes mensen aan je tafel van 150 centimeter zitten. Een rechthoekig tafel van twee meter lang biedt ruimte aan zes tot acht personen. Bij een vierkante tafel deel je de lengte van een van de zijdes door zeventig centimeter en doe je de uitkomst keer vier, omdat aan elke zijde mensen kunnen zitten. Aan een vierkant tafel van 150 centimeter kunnen dus maar liefst acht mensen comfortabel zitten.

Hoeveel eetkamerstoelen passen er aan mijn ronde eettafel?

Bij een ronde eettafel is het lastiger te bepalen hoeveel stoelen er aan de tafel passen, maar een ronde eettafel is wel heel gezellig. Een ronde tafel met een diameter tot 80 centimeter is geschikt voor maximaal twee personen, maar een diameter van 150 centimeter biedt ruimte aan maar liefst zes personen. Bij een ovale tafel gebruik je dezelfde berekening als bij een rechthoekige tafel, alleen kunnen hier geen mensen aan de kop zitten. Je deelt dus de lengte van de tafel door zeventig centimeter en vermenigvuldigt dit getal met twee.

https://www.maxwonen.nl/