24 Wonen
Image default
Verbouwen

Afval scheiden in het bedrijf: alle mogelijkheden op een rijtje

Wanneer je een bedrijf hebt, krijg je onvermijdelijk te maken met afval. Het is erg belangrijk dat afval goed van elkaar gescheiden wordt, zodat het recycleerbaar is. Recycling is een zeer duurzame manier van omgaan met afval en het is nog goed voor het milieu ook. Wil je ook je steentje bijdragen? In dit artikel lees je hoe je verschillende soorten afval optimaal kwijt kunt.

Specifiek afval in de horeca

Restaurants, kantines en bistro’s produceren specifiek afval dat je in andere bedrijven niet tegenkomt. Het bord leegeten, dat gebeurt niet zo vaak; meestal ligt er te veel op het bord of hadden mensen toch niet zo’n honger. Daardoor houden horecabedrijven vaak etensresten over die uiteindelijk weggegooid moeten worden. Gekookte en ongekookte etensresten noemen we swill afval; bedrijven kunnen hier een speciale container voor huren. Het is goed om etensresten te scheiden van overig GFT-afval, omdat het swill afval ervoor kan zorgen dat overig afval minder goed recycleerbaar is en dat is zonde. Een andere manier om swill afval terug te dringen, is door kleinere porties voor te schotelen en een doggybag aan te bieden.

Verbouwingen 

Ben je ondernemer en voer je verbouwingen uit bij mensen thuis? Dan zijn er verschillende containers die je kunt huren, afhankelijk van het soort afval dat er vrijkomt. Zo is een puincontainer geschikt voor kleinere verbouwingen, omdat hier onder andere wandtegels, restbeton en oude bestrating in gedeponeerd mag worden. Voor grote verbouwingen of sloopklussen, is er de bouwcontainer. Hier mag nog veel meer in dan in een puincontainer, zoals glas, plastic en hout. Huur je als ondernemer een geschikte container voor puin of bouwafval, dan kun je optimaal afval scheiden. Het afvalbedrijf zorgt voor de inzameling en verwerking van het afval, zodat jij je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Het kantoor: hoedje van papier

Papier en kartonafval, dat is bij het kantoorleven een gegeven. Tegenwoordig wordt er veel gedigitaliseerd, wat deze afvalstroom aanzienlijk terugdringt. We kunnen er echter niet omheen dat we toch papier zullen moeten printen; denk bijvoorbeeld aan contracten die getekend moeten worden en facturen. Daarnaast drukken we verkeerd af, de inkt was op waardoor het opnieuw moet, we drukken iets leuks af voor de verjaardag van een collega – kortom: er zijn allerlei redenen waardoor je papier op kantoor moet weggooien. Vertrouwelijke documenten en ander papier kun je kwijt in een speciale container voor vertrouwelijk papier. Deze container beschermt de gevoelige informatie, omdat hij op slot kan. 

 

Niet alleen papier, maar ook karton komt veel voor op het kantoor. Alles dat je bestelt, wordt geleverd in kartonnen dozen. Dit wordt gedaan om de producten te beschermen tegen schade en om de privacy te behouden. Dat is heel fijn, maar als ondernemer bouwt het karton zich snel op. Daarvoor is er een papier en karton container, die je in verschillende maten kunt huren en regelmatig geledigt wordt door het afvalbedrijf. Zo kun je al het opgebouwde karton snel kwijt en hoef je er niet meer naar om te kijken – handig!