24 Wonen
Image default
Woningen

Een nieuw dak voor je huis

Een nieuw dak op je huis is best een ingrijpende gebeurtenis. Maar wat komt er nou allemaal bij kijken? Uiteindelijk is het ene project het andere niet en het hangt er heel erg vanaf in hoeverre je de hele dakconstructie ook gaat vervangen. In deze blog geven we je een idee wat je zou kunnen verwachten. 

Een plat dak vervangen

We gaan in deze tekst gemakshalve uit van een standaard hellend dak. Het vernieuwen van een plat dak is in vele opzichten eenvoudiger. De oppervlakte is vrijwel altijd kleiner omdat je niet de hoogte in hoeft. Het dak bestaat meestal uit een aantal ondersteunende balken met daarop laag van plaatmateriaal, een laag isolatiemateriaal en aan de buitenkant de dakbedekking. 

Als de dakbedekking zijn taak niet ontzettend verzaakt heeft is de kans dat de dakconstructie van het platte dak vervangen hoeft te worden niet zo groot. Meestal volstaat het om het dak te voorzien van een nieuwe laag dakbedekking. Daarmee kan het dak dan weer tien tot vijftien jaar mee. Het aanbrengen van de dakbedekking kan afhankelijk van de oppervlakte van het dak en het materiaal in de meeste gevallen in een halve dag gepiept zijn. 

Een hellend dak vervangen

Een hellend dak vervangen vormt in de praktijk een grotere uitdaging en kan afhankelijk van de omvang en het aantal dakdekkers dat er mee bezig is weken duren. 

Wanneer het door ouderdom of houtrot niet langer vanzelfsprekend is dat de constructie van het dak alles inclusief de dakpannen kan dragen is het beter om het dak met constructie en al te vervangen. 

Een hellend dat bestaat uit een combinatie van dakspanten die vanaf de bovenkant van de buitenmuur spits op elkaar toeloopt in de nok van het dak. De spanten vormen samen als het ware een geraamte waarom het plaatmateriaal kan worden aangebracht. Het isolatiemateriaal komt afhankelijk van de gekozen soort aan de binnen- of de buitenkant van de dakplaten. Het geheel wordt afgeschermd met dampdoorlatende folie en betimmerd met panlatten waar de dakpannen uiteindelijk op geplaatst kunnen worden. 

Een hellend dak renoveren 

Mag de dakconstructie blijven zitten zal het proces veel minder ingrijpend te zijn. Al kan het vervangen van de dakpannen alleen al een monsterklus zijn omdat een dakdekker ze allemaal stuk voor stuk moet leggen. Maar als er alleen dakpannen gelegd hoeven te worden en eventueel hier en daar wat nieuwe panlatten nodig zijn is de klus in een aantal dagen wel te klaren.