24 Wonen
Image default
Aanbiedingen

Jouw huis nog leuker maken door raambekleding

Je woont in een leuk huis maar toch voel je dat er iets mist. De meubels zijn comfortabel, de kleuren kloppen en alles is netjes ingericht. Kijk eens naar de ramen, zowel overdag als in de avond. Zou jouw huis niet leuker worden als er een ander gordijn hangt? Misschien wordt het ook wel praktischer. Wat er mogelijk is met raambekleding én smart home lees je op deze pagina.

 

Waarom is raambekleding zo belangrijk?

Overdag merk je niet direct wat het effect is van gordijnen in een ruimte. Je wilt dan juist licht binnen laten schijnen. Maar stel je voor dat je jaloezieën hebt hangen waarmee je het natuurlijk zonlicht kunt richten door de lamellen iets te draaien. Kortom; je kunt het karakter van iedere ruimte compleet transformeren met raambekleding. In de avond merk je het beste de voordelen van gordijnen. Denk bijvoorbeeld aan verduisterende rolgordijnen op de slaapkamer zodat je ongestoord heerlijk kunt slapen. Daarmee komen we op de keuzes die je kunt maken. Laten we eerst even naar de meest populaire soorten raambekleding kijken:

 

  • Rolgordijnen: Strak, eenvoudig en betaalbaar. Een rolgordijn is als een muur die je omhoog en omlaag kunt schuiven. Als je LED spots hebt dan kun je dit vlakke canvas gebruiken om sfeerverlichting te creëren dankzij weerkaatsing van licht.

  • Duo-rolgordijnen: Dit is een slimme combinatie van rolgordijnen en jaloezieën waarbij twee lagen over elkaar heen schuiven. Dit geeft je veel meer controle over het invallend licht en het staat ook nog eens prachtig.

  • Plissegordijnen: Het decoratieve karakter van plissegordijnen heeft dit type raambekleding in korte tijd zeer populair gemaakt. Daarnaast is het mogelijk om dit gordijn niet alleen van boven naar beneden te openen maar ook van beneden naar boven.

  • Jaloezieën: In een stoffige ruimte zul je wat moeite hebben om de lamellen schoon te houden maar de controle over invallend licht en privacy is en blijft ideaal. Zeker in combinatie met een elektrisch systeem en afstandsbediening is dit een goede keuze.

  • Vouwgordijnen: Deze raambekleding is niet zo strak als een rolgordijn wat de ruimte een wat ‘lossere’ uitstraling geeft. Het materiaal dempt ook beter het geluid in de kamer wat de akoestiek ten goede komt.

 

Schuifgordijnen zijn minder in trek, ze bestaan uiteraard nog wel. Net als bovenstaande soorten raambekleding kun je ook schuifgordijnen elektrisch bedienbaar maken. Als je niet meer aan de gordijnen hoeft te trekken blijven ze langer mooi en schoon.

 

Slimmer wonen met raambekleding

Bij een smart home denk je wellicht als eerste aan lampen die inschakelen als de zon onder gaat of een luidspreker die je vragen kunt stellen. Er is echter veel meer mogelijk in een smart home. Kijk op Somfy België om te zien wat er mogelijk is met huisautomatisering. Zo kun je raambekleding centraal bedienen via een app. Je kunt meerdere apparaten draadloos aan elkaar koppelen. Dan kun je midden op de dag de gordijnen inzetten als zonwering door alle gordijnen op de zonzijde te sluiten voor enkele uren. Je kunt in de keuken aan de slimme luidspreker vragen om de gordijnen op de slaapkamer te openen als het tijd wordt voor je kinderen om naar school te gaan. Dit zijn slechts enkele slimme opties die mogelijk zijn. Als je dus voor nieuwe raambekleding kiest bekijk dan direct de mogelijkheden van slimme gordijnen. Dat is namelijk mogelijk met alle voorbeelden die we zojuist hebben genoemd.