24 Wonen
Image default
Bouwmaterialen

Hoe werkt veiligheid met LED verlichting?

Hoe werkt veiligheid met LED verlichting?

Veiligheid gaat boven alles, waar je ook mee aan de slag gaat. Ook als het gaat om het plaatsen van verlichting doe je er goed aan om rekening te houden met verschillende zaken. Op deze manier ben je in staat om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te vermijden. Hoe zit het met de veiligheid van LED verlichting en waar moet je goed op letten? Hier leggen we aan je uit hoe het gesteld staat met de veiligheid van LED verlichting en hoe je ervoor kunt zorgen dat je op de hoogte blijft van de status van je verlichting. 

De belangrijkste aandachtspunten voor veilige LED verlichting

Steeds meer mensen kiezen voor LED verlichting: een uitstekende ontwikkeling als het gaat om de duurzaamheid en het energieverbruik. Of het nu gaat om galerijverlichting of verlichting in huis: het is ook belangrijk om te letten op eventuele gezondheidsrisico’s. Volgens de Belgische Hoge Gezondheidsraad zijn er ook belangrijke aandachtspunten om op te letten:

  • De lichtintensiteit van LED is sterker dan standaard lampen: dit kan gevolgen hebben voor kinderen onder 8 jaar en personen met oogziekten.

  • Het aandeel van blauw licht is sterker bij LED: blauw licht kan zorgen voor een wijziging in de biologische klok, met slaapproblemen als mogelijk gevolg.

  • LED heeft een stroboscopisch effect: dit kan gevolgen hebben voor het welzijn van mensen die hieraan worden blootgesteld.

 Hoe maak je veilig gebruik van LED lampen?

Het is belangrijk om te weten dat LED verlichting aan verschillende normen moet voldoen om hier zo veilig mogelijk gebruik te kunnen maken. Is er al sprake van LED verlichting in een appartementencomplex en dergelijke, kun je er voor kiezen om een NEN3140 keuring te laten uitvoeren. De LED verlichting van Prolumia.be voldoet aan de belangrijkste eisen en normen, waardoor je met een gerust hart gebruik kunt maken van je lampen. 

NEN3140 keuring voor LED

Wanneer je wilt voldoen aan de wet- en regelgeving en je de veiligheid van elektrische installaties wilt waarborgen, is een periodieke keuring op zijn plaats. Deze keuring staat ook wel bekend als NEN3140. Deze keuring is niet wettelijk verplicht, maar het is wel belangrijk om voor een veilige woon- en werkomgeving te zorgen. Dit kan worden gewaarborgd aan de hand van een periodieke keuring van de verlichting. Op deze manier ben je verzekerd van een goed en betrouwbaar hulpmiddel voor het waarborgen van veiligheid op de werkvloer.  

 

https://www.prolumia.be/