24 Wonen
Image default
Woningen

Sloopafval afvoeren: wat zijn de mogelijkheden?

Of je nu een oude woning renoveert of een garage afbreekt: er komt altijd enorm veel sloopafval vrij. Wat moet je hiermee aanvangen? Wel, er zijn drie manieren om van dit sloopafval vanaf te raken. 

Afvoermogelijkheden

Aanhangwagen

Heb je een auto met een trekhaak en een aanhangwagen, of kan je deze lenen van een familielid of vriend? Dan is dat een uitstekende manier om sloopafval af te voeren naar een containerpark in de buurt. Je moet dan wel de draagkracht van de aanhanger controleren, zodat die zeker niet overschreden wordt (om gevaarlijke situaties te voorkomen). Let er ook op dat er tijdens het transport geen brokstukken op de rijbaan vallen. Verder is het belangrijk dat de richtingaanwijzers en stoplichten van de aanhangwagen correct werken.

Big bag

Voor kleine hoeveelheden sloopafval kan je een big bag huren. Dat is een grote stevige bouwzak van circa 1 m³ om al het afval in te verzamelen. De meeste verhuurfirma’s bieden de mogelijkheid om gevulde big bags op te halen en te verwerken, zodat je niet zelf naar het containerpark moet. 

Container

Een laatste mogelijkheid is het huren van een afvalcontainer. Deze optie is perfect voor grotere (ver)bouwprojecten waarbij veel afval vrijkomt. Er zijn containers die wel 30 m³ afval kunnen bevatten. Indien gewenst, kan de verhuurfirma bij het ophalen van een container een nieuwe afzetten, zodat je kan blijven verder werken. 

Let er wel op dat een afvalcontainer veel plaats in beslag neemt. Je hebt dus voldoende vrije ruimte in je tuin nodig. Een container mag ook op de openbare weg staan, maar dan moet je hiervoor wel een vergunning aanvragen en de nodige signalisatie aanbrengen. Doe dit tijdig, omdat er dikwijls wachttijden zijn. 

Goed om te weten

Hier nog een paar algemene tips voor je sloopwerken:

  • Opgepast met asbesthoudende materialen. Die kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen of schakelen een professionele asbestverwijderingsfirma in (via deze website). 
  • Draag steeds de juiste veiligheidskledij tijdens de sloopwerken (handschoenen, bril, helm…).
  • Voor structurele sloopwerken, zoals draagmuren, moet je de hulp van een architect of ingenieur inschakelen.
  • Probeer afvalstromen zoveel mogelijk te scheiden. Dat maakt de verwerking makkelijker, en de afvoer is meestal goedkoper.