24 Wonen
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Hoe Dakwerken Premies een groot verschil kunnen maken

Hoe Dakwerken premies een verschil kunnen maken

Dakwerken kunnen een groot verschil maken, zeker als het op premies aankomt. In Vlaanderen zijn er namelijk verschillende soorten premies beschikbaar voor mensen die hun dak willen laten renoveren of isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de EPC-labelpremie, de verlaagde BTW-tarief of de Totaalrenovatiebonus van de netbeheerder. Allemaal maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat u significant minder kwijt bent aan de renovatiekosten. In dit artikel leggen we je uit welke premies er zijn en waar je recht op hebt.

EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is een belangrijke premie voor mensen die hun dak willen renoveren of isoleren. De hoogte van deze premie is afhankelijk van het EPC-label dat je behaalt na de renovatie. Het maximale bedrag dat je kunt krijgen is 5.000 euro als je een label A behaalt, 3.500 euro als je een label B behaalt en 2.500 euro als je een label C behaalt. Je moet wel minimaal een EPC-label D of E hebben om in aanmerking te komen voor deze premie.

Verlaagd BTW-tarief

Als je een privéwoning hebt die ouder is dan 10 jaar, of een woning die hoofdzakelijk wordt gebruikt als privéwoning, dan kom je in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief van 6% op de dakwerken. Dit geldt alleen als de dakwerken worden uitgevoerd door één erkende aannemer.

 

Overkoepelende Renovatiepremie

Vaak gebeurt het dat er tijdens een dakisolatie een dak of een deel van het dak moet worden vernieuwd of gerenoveerd. In dat geval kom je ook in aanmerking voor de Overkoepelende Renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze premie. Zo moet je woning minimaal 30 jaar oud zijn, mag je inkomen niet hoger zijn dan een vastgelegd bedrag en moeten alle facturen worden bewaard.

 

Totaalrenovatiebonus van de netbeheerder

Als je in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, kan je in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus van de netbeheerder. Dit is een extra bonus bovenop de premies van de netbeheerder die je krijgt als je aan alle voorwaarden voldoet. Hoe meer energiebesparende maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus zal zijn. Energiebesparende maatregelen waarvoor je in aanmerking komt, zijn onder andere dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, nieuwe beglazing, een zonneboiler of een warmtepomp.

 

Mijn VerbouwPremie

Heb je een woning in Vlaanderen die gebouwd is voor 1 januari 1980 en wil je investeren in één of meerdere energiezuinige maatregelen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. Dit is een premie die tot 40% van de investeringskosten kan dekken, met een maximum van 4.000 euro. Energiezuinige maatregelen waarvoor je in aanmerking komt, zijn onder andere isolatiewerken aan het dak, de muren, de vloer of het glas. Ook een vervanging van je verwarmingssysteem kan in aanmerking komen voor deze premie.

 

Lokale Premies

Naast de bovenstaande premies, zijn er ook nog lokale premies beschikbaar in sommige gemeenten. Deze premies kunnen verschillen van gemeente tot gemeente, dus het is belangrijk om na te gaan of er in jouw gemeente wel een premie beschikbaar is. Voorbeelden van lokale premies zijn de Isolatiepremie voor gevelisolatie en de subsidie voor beglazing die door sommige gemeentes wordt aangeboden. Als dakwerker in Antwerpen, zijn we natuurlijk goed op de hoogte van alle premies in stad Antwerpen & omstreken.

 

Als je van plan bent om je dak te renoveren of te isoleren, dan is het zeker de moeite waard om na te gaan welke premies je kan krijgen. Zoals je kan zien, kan je met de juiste premies significant minder kwijt zijn aan de renovatiekosten. Neem dus zeker even de tijd om alle mogelijkheden na te kijken voordat je aan de slag gaat!

https://aa-dakwerken.be/