24 Wonen
Image default
Tuinieren

Tips voor het bouwen van een winddicht balkon

Als het op buitenleven aankomt, gaan er maar weinig dingen boven een eigen balkon. De truc is om er het beste van te maken als het weer zich tegen u keert. Er zijn tenslotte maar weinig dingen erger dan op een zonnige dag binnen opgesloten te zitten met een uitzicht vanuit uw raam op een idyllische tuin of stedelijke binnenplaats. Met dit in gedachten volgen hier enkele tips voor het bouwen van een winddicht balkon dat elke storm kan weerstaan – en waarvan u het hele jaar door kunt genieten. Bij De Tuincollectie kunt u een geschikt windscherm kopen.

Kies je plek zorgvuldig

Voordat je begint met bouwen, moet je een plek kiezen die beschut is tegen de wind. Als je in de buurt van bomen of hoge gebouwen bent, gebruik die dan om de wind zoveel mogelijk tegen te houden. Maar als er geen natuurlijke bescherming is, moet je bedenken hoe je je eigen bescherming kunt creëren. Een van de beste manieren is om uw balkon los van de grond te bouwen – bijvoorbeeld op een verhoging – waardoor het effectief tegen de wind wordt afgeschermd. Hoe hoger het balkon is, hoe beter het beschermd is. Dit heeft echter ook een keerzijde: een hoger balkon betekent meer bouwwerkzaamheden en meer kosten. Een andere oplossing is het planten van struiken of andere planten rondom het balkon om bescherming te bieden tegen de koude windvlagen die over een open ruimte razen. Dit vereist helemaal geen bouwwerkzaamheden en kan nog steeds een aantrekkelijke toevoeging aan uw buitenruimte vormen – maar vergeet niet dat deze aanpak geen bescherming biedt tegen stormen met veel wind, dus u zult ook iets anders nodig hebben als u op een blootgestelde locatie woont.

Voeg een voorruit toe, en misschien ook een verwarming

Veel van de wind die voor het buitenleven waait, komt uit het noorden en westen. Dit betekent dat veel balkonontwerpen meer aan deze richtingen zijn blootgesteld dan andere. Installeer een stevig windscherm om de wind uit deze richtingen tegen te houden. En als u het zich kunt veroorloven, installeer dan ook verwarmingsbuizen op zonne-energie, zodat u van uw balkon kunt genieten, zelfs wanneer de koude en ijzige wind waait.

Vergeet de verlichting niet

Een van de meest ondergewaardeerde aspecten van het buitenleven is de behoefte aan goede verlichting. Verlichting verbetert niet alleen het zicht en de veiligheid, maar is ook sfeerbepalend door uw favoriete planten te accentueren en ’s avonds een romantisch tintje te geven. Er zijn veel manieren om effectieve verlichting te creëren, van het gebruik van lampen op zonne-energie met timers tot het installeren van elegante lantaarns aan de muur die van binnenuit worden verlicht.

http://www.tuincollectie.nl