24 Wonen
Image default
Woningen

Wat kun je doen als je wc verstopt zit?

Heb jij last van een verstopte wc? Wacht dan niet te lang en kom direct in actie. Een verstopte wc kan tot grote problemen leiden als je hier niet direct iets mee doet. In deze blog lees je wat je zelf kunt doen bij een rioolverstopping en wanneer je een expert moet inhuren.

Hoe weet je of je riool verstopt zit?

Een verstopping valt niet direct op. Het begint met kleine signalen, zoals een raar geluid bij het doortrekken van je toilet. In eerste instantie heb je wellicht het idee dat je niet goed doorgetrokken hebt, dus probeer je het nog maar een keer. Toch, blijft dat geluid en heb je per ongeluk de verstopping erger gemaakt dan die al was. Het te vaak doortrekken van een verstopt toilet kan zelfs tot overstroming leiden. Hoor je dus een gek geluid, ga dan direct op onderzoek uit.

Ernst van de verstopping

Voordat je aan de slag kunt met een oplossing is het belangrijk om te weten hoe ernstig de verstopping is. Dit doe je door de ‘emmer test’. Je pakt een emmer water en giet deze langzaam in de wc. Als je een waterkolk ziet ontstaan, is er nog een doorgang en kun je doorgaan met het leeggieten van de emmer. Vult de wc zich alleen maar verder en zie je geen waterkolken of andere beweging? Dan moet je direct stoppen en doorgaan met het ontstoppen van de wc en de riolering.

Zelf het riool ontstoppen

Er zijn verschillende oplossingen die je zelf kunt proberen bij een verstopt toilet. Allereerst kun je aan de slag met een rioolontstopper. Deze plaats je op de wc-hals. Vervolgens maak je een aantal pompende bewegingen en trek je de rioolontstopper los. Daarna doe je nogmaals de ‘emmer test’ om te kijken of het water nu wel wegloopt.

Heb je nog geen resultaat? Probeer dan met soda vuil weg te weken in de riolering. Je mengt een theelepel soda met heet water en giet dit door de afvoer. Vervolgens laat je dit mengsel een paar minuten intrekken om het erna nogmaals te herhalen. Als je dit een paar keer gedaan hebt, krijg het vuil en vet de kans om op te lossen en gaat je riolering weer doorlopen.

Specialist inhuren

Heeft je harde werk geen effect gehad en zit je nog steeds met een verstopte wc? Dan is het tijd om een specialist in te schakelen. Je vindt gemakkelijk en snel een specialist bij jou in de buurt via Rioolprobleemkwijt.be. De specialisten van Rioolprobleemkwijt.be zijn uitgebreid gescreend. Daardoor weet je zeker dat er een ervaren professional bij jou de verstopping komt oplossen.