24 Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Stappenplan bij schade aan uw ramen door vandalisme: Wat nu?

chade aan je ramen kan gebeuren, ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar als er met opzet schade is aangericht of iets expres kapot is gemaakt wordt er gesproken van vandalisme. Ben je getuige van vandalisme? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie en zorg dat je zelf op een veilige afstand blijft. Merk je dat je ramen door vandalisme zijn beschadigd als je thuis komt? Dan is het handig om de volgende stappen op te volgen.

Stap 1: Leg de schade vast

Of je ramen nu beschadigd of vernield zijn,als je de schade opmerkt is het verstandig om vast te leggen om wat voor schade het gaat. Dit kan van pas komen in de volgende stappen. Op het moment dat je aangifte doet bij de politie, een claim indient bij de verzekering of contact opneemt met een glaszetter kan een foto van de schade handig zijn. Het kan dienen als naslagwerk. Maak dus voor de zekerheid foto’s of een video van de schade aan uw ramen.

Stap 2: Doe aangifte bij de politie

Vandalisme is een strafbaar feit. Aangifte doen bij de politie maakt niet voor niets deel uit van het stappenplan. Ook heb je de aangifte vaak nodig voor het indienen van een schadeclaim bij de verzekering. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om aangifte te doen, tegenwoordig kun je dat makkelijk en snel online indienen.

Stap 3: Neem contact op met de verzekeraar

Heb je de aangifte ingediend? Dan kun je door naar de verzekering. Bij sommige verzekeringen kan de schade immers worden vergoed. Ga na wat voor verzekering je hebt en wat er in de overeenkomst staat. Bij een woonhuisverzekering of inboedelverzekering komt het vaak voor dat schade aan je ramen wordt vergoed als vandalisme de oorzaak is. Dat kan behoorlijk wat geld schelen, zo hoef je de nieuwe ruit niet volledig uit eigen zak te betalen.

 

Het is dus zeker de moeite waard om de schadeclaim bij de verzekeraar in te dienen. Het kan zijn dat ze dan ook om een bewijs van de aangifte bij de politie vragen. Vaak hoor je al snel van de verzekeraar of het raam mag worden vervangen en de schade wordt vergoed, of dat zij zelf een beter beeld van de schade willen krijgen. Dan kan het zijn dat ze zelf langskomen om de schade op te nemen.

Stap 4: Laat het raam vervangen

Na het uitvoeren van de vorige 3 stappen kun je een nabije glaszetter benaderen om het raam te laten vervangen. Zoek dan bijvoorbeeld op: ‘Glaszetter Ommoord’. Het is onverstandig en niet veilig om zelf de ruit te vervangen. Dit kun je beter overlaten aan een specialist. Neem dus contact op met een glaszetter en dan beschik je binnen de kortste keren over een nieuwe ruit. Zo hoef je niet in de kou te zitten als je ruit stuk is. 

 

https://www.vanderhaveglas.nl/